PROPALA STRATEGIJA

Američki general: ‘Putin će za nekoliko tjedana morati zaustaviti rat, vojska mu ima ogroman problem‘

Promjena ruske vojne taktike vidjela se još prije desetak dana, kad je vojska praktički zaustavila kopnene napade na velike gradove

Uništeni ruski borbeni avion u Ukrajini

 Pictorial Press Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia

Izjava zamjenika načelnika glavnog stožera ruske vojske generala Sergeja Rudskoja kako će se ruska vojska u Ukrajini sada usredotočiti na "oslobađanje istočne Ukrajine", odnosno oblasti Doneck dokaz je da je Rusija u potpunosti promijenila svoje ratne ciljeve, tvrde mnogobrojni svjetski vojni analitičari.

Više se ne spominju denacifikacija Ukrajine ili njena demilitarizacija. Uz ovu izjavu generala Rudskoja rusko ministarstvo obrane objavilo je da je Rusija razmatrala dvije opcije - jednu koja pokriva cijelu Ukrajinu, a drugu usmjerenu na Donbas. Prema tvrdnji ruskog generala, u ovom je trenutku 93 posto Luhanske oblasti i 54 posto Donecke pod kontrolom ruske vojske.

Umirovljeni američki general Kevin Ryan, viši suradnik u harvardskom Centru za znanost i međunarodne poslove Belfer, za Insider je kazao kako će Vladimir Putin u sljedećih nekoliko tjedana vjerojatno biti prisiljen zaustaviti svoj neuspješni rat protiv Ukrajine zbog velikih gubitaka svoje vojske te nemogućnosti da realizira svoje ciljeve.

Specijalni zračni desanti

Iako rat traje već više od mjesec dana, ruska strategija propala je već nakon prva tri, četiri dana. Brzopotezno zauzimanje Kijeva i još nekoliko velikih gradova te svrgavanje tamošnje vlasti brzim desantima specijalnih zračnih snaga nije uspjelo i ruska se vojska nakon toga našla u ogromnim problemima.

Nije bila pripremljena za dugotrajno ratovanje, a njezina strategija ratovanja nije uključivala značajnu logističku potporu jedinicama na terenu. Osim toga, nisu bili pripremljeni na velike gubitke u tehnici i ljudstvu koje im je nanijela ukrajinska vojska. Nakon propasti blitzkriega, zapadna Europa i SAD munjevito su i složno odgovorili na rusku agresiju sankcijama i naoružavanjem Ukrajine, što Putin nikako nije očekivao.

Vojni analitičar Robert Barić nedavno je konstatirao da je sve propalo u prva tri dana.

"Na jugu je ruska vojska napredovala, ali jako sporo. Sada se vidi da ni tu nije planiran brzi prodor, nego samo da to bude operacija čišćenja. Željeli su zauzeti Kijev i dekapitirati Ukrajinu, čime bi ih natjerali na predaju. Na sjeverozapadu je planirani udar potpuno zaustavljen. Isto se događa i kod Harkiva, Rusi više nemaju dovoljno snaga da nastave s okruživanjem gradova i održavanjem komunikacijskih linija", naglašava Barić.

Dosegli maksimum

Američki umirovljeni general smatra da je ruska vojska dosegnula svoj maksimum u ukrajinskoj kampanji i da ona zapravo dalje više ne može. "Ruska vojska ima veliki kadrovski problem. Sve njene glavne postrojbe sudjeluju u borbama u Ukrajini i njihovi zapovjednici više nemaju kvalitetnih snaga koje bi mogli uputiti u Ukrajinu kako bi preokrenuli stanje. Nemoguće je da Rusija preuzme kontrolu nad cijelom Ukrajinom. Vojska za to jednostavno nema snage", smatra Ryan.

Promjena ruske vojne taktike na terenu vidjela se još prije desetak dana, kad je vojska praktički zaustavila sve kopnene napade na velike gradove, osim na Mariupolj. Ruska vojska se počela ukopavati na dostignutim položajima te je krenulo masovno topničko, raketno i zračno uništavanje gradova. To je već bio pokazatelj svojevrsne nemoći ruske vojske da slomi ukrajinski otpor. S obzirom na taktičke poteze u ovom trenutku, vojni analitičari smatraju kako je glavni cilj ruske vojske spajanje istočnih i južnih krajeva s Krimom i Rusijom. Upravo su zbog toga toliko usredotočeni na zauzimanje Mariupolja. I kad to učine, cilj je ostvaren te se mogu koncentrirati na prostor Donecke oblasti.

Barić smatra da sada nastupa treća faza. "Rusija više nema snaga ni da zauzme istočni dio Ukrajine. Prelaze na ratovanje iscrpljivanjem, što će biti jako gadno. Nastojat će doći do Odese i izolirati ju. Zbog toga će ruskoj strani biti lako u pregovorima, reći će: 'Mi sad bombardiramo vaše gradove, imat ćete gadne gubitke, a uz sprječavanje sjetve ne samo da će priroda biti uništena, nego je i pitanje hoćete li gladovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:53