NAPETOST RASTE

AMERIČKI GENERAL U KONGRESU 'Ne dijelim vašu sigurnost da Sjeverna Koreja neće napasti Južnu Koreju, Japan ili Sjedinjene Države'

 REUTERS

Sjedinjene Države bi možda trebale pojačati svoju raketnu obranu, pogotovo na Havajima, zbog sve veće prijetnje od sjevernokorejskog nuklearnog i programa projektila, rekao je u srijedu kongresu vrhovni zapovjednik američkih snaga na Pacifiku.

Admiral Harry Harris je samo nekoliko sati prije no što će američki Senat u Bijeloj kući biti upoznat sa situacijom u Sjevernoj Koreji svjedočio o onome što vjeruje da je prijetnja koju SAD treba shvatiti ozbiljno.

Harris smatra kako je obrana na Havajima zasad adekvatna, no kako bi jednog dana mogla biti preslaba, pa je predložio postavljanje novog radara na tom otočju, kao i sustav presretača projektila.

"Ne dijelim vašu sigurnost da Sjeverna Koreja neće napasti Južnu Koreju, Japan ili Sjedinjene Države ...kad za to bude sposobna", rekao je Harris.

Njegovo svjedočenje posljednje je otrežnjenje oko sve veće zabrinutosti Washingtona zbog sjevernokorejskih nuklearnih sposobnosti. Predsjednik Donald Trump pokazao je volju da iskoristi i silu ako propadnu diplomatski putevi u pregovorima s Paongyangom.

Američki dužnosnici upozoravaju da bi sukob sa Sjevernom Korejom imao katastrofalne posljedice na savezničku Južnu Koreju. Pyongyang je uvećao tu zabrinutost nakon velikih vježbi kojima je u utorak obilježila obljetnicu utemeljenja vojske.

Trump je pozvao svih sto članova Senata na sastanak u Bijeloj kući na kojem će sudjelovati i državni tajnik Rex Tillerson, ministar obrane Jim Mattis, čelnik američkih obavještajnih službi Dan Coats i general marinaca Joseph Dunford, načelnika Združenog stožera američkih oružanih snaga. Ta će četiri dužnosnika potom otići na Capitol Hill gdje će o svojim saznanjima izvjestiti cijeli Zastupnički dom.

THAAD sposoban za nekoliko dana

Harris je rekao i kako će napredni sustav protiv balističkih projektila THAAD koji se postavlja u Južnoj Koreji biti osposobljen u narednim danima, što će pojačati kapacitet te države za obranu, kao i zaštitu 28 tisuća američkih vojnika koji se u njoj nalaze.

Američka vojska počela je s razmještajem tog sustava u srijedu u Južnoj Koreji, što je izazvalo prosvjede lokalnih stanovnika i kritike iz Kine.

Peking tvrdi kako napredni radar tog sustava dohvaća velik dio njezinog teritorija, što potkopava sigurnost Kine.

Harris je odbacio te tvrdnje, istaknuvši kako je "besmisleno" da Peking pokušava odgovoriti Seoul od sustava koji će ga braniti. Naglasio je kako Peking treba raditi više na tome da utječe na Sjevernu Koreju, iako je pohvalio signale iz Kine koji pokazuju da će djelovati prema Pyongyangu.

"Ohrabren sam i vjerujem da je Kim Jong Un shvatio da se nešto promijenilo u odnosu s Kinom i smatram da je to važno", rekao je zapovjednik.

SAD spreman za sjevernokorejske napade

Iako je Harris izrazio zabrinutost zbog budućih vojnih kapaciteta Pyongyanga, smirio je neke strahove zbog trenutne opasnosti za američke snage u Pacifiku.

Izrazio je sigurnost da bi SAD mogao odbiti bilo kakav sjevernokorejski napad na nosače zrakoplova.

"Oružje koje bi Sjeverne Koreja iskoristila za napad na flotu Carl Vinson lako je obranjivo oružjem koje posjeduje ta borbena skupina", zaključio je zapovjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:36