PRIJETI MU TUŽBA

Američki Hrvat zlorabio Trumpovo ime da izmuze pare u kampanji: ‘Odmah prestanite, on nije uz vas!‘

"Okrećete li leđa predsjedniku Trumpu?" "Podržite Trumpa za predsjednika 2024." neke su od poruka koje je slao pristašama

Mark Brnović

 Facebook

Glavni državni odvjetnik u Arizoni Mark Brnović mjesecima je na prevaru prikupljao sredstva u svojoj kampanji za Senat koristeći se Trumpovim fotografijama i imenom.

"Okrećete li leđa predsjedniku Trumpu?" "Podržite Trumpa za predsjednika 2024." "I Vi možete biti u Trumpovu timu." "Obnovite članstvo za 2022. prije nego što bude prekasno."

To su samo neke od poruka koje je Brnović, odvjetnik hrvatsko-crnogorskog podrijetla, slao pristašama republikanaca, pokušavajući iskamčiti novac za svoju kampanju.

Prevara je došla do točke usijanja u lipnju, kad je Trump javno podržao Brnovićeva suparnika Blakea Mastersa za mjesto u Senatu u Arizoni.

Trumpov odvjetnički tim zaprijetio je Brnoviću pravnim postupkom ako istog trena ne prestane na obmanjujuće načine koristiti Trumpov lik i ime, kako saznaje Washington Post.

"Vaša upotreba imena, slike i/ili lika predsjednika Trumpa vjerojatno će zavarati pojedince da povjeruju da predsjednik Trump podržava, podupire ili na drugi način promovira vašu kandidaturu za američki Senat u Arizoni, što nije slučaj", stoji u poruci koju je Trumpov odvjetnik poslao Brnoviću.

To je samo jedan od nekoliko desetaka zahtjeva koje su Trumpovi odvjetnici i suradnici poslali posljednjih godina u naporima da zaustave prijevare. Osamnaest mjeseci nakon odlaska s dužnosti Trump i dalje ostaje najveći magnet za republikanske donatore, posebno one koji daju male priloge.

Trumpov odvjetnik se posebno pozvao na jedan e-mail u kojem se prijeti potencijalnim donatorima da će izgubiti "bilo kakvu šansu da nastave primati ankete o Trumpu, podsjetnike o mjestu i vremenu održavanju skupova i prilike za podršku Trumpu u kampanji za 2024." ako ne uplate novac Brnoviću.

Mark Brnović (55) je glavni državni odvjetnik savezne države Arizone od 2014. godine.

U braku je sa Susan Brnović, sutkinjom Okružnog suda u Arizoni. Njegova majka je Hrvatica iz Splita, a otac Crnogorac. Za San Tan Times Brnović je svojedobno ispričao kako su se njegovi roditelji upoznali na crkvenoj svečanosti u Detroitu, Michigan.

Njegova majka, koja je emigrirala iz bivše Jugoslavije 1950-ih kako bi "pobjegla od užasa komunizma", kazao je Mark, u ranoj ga je dobi naučila važnosti slobode i ograničene vlasti. Često je citirala američkog senatora Barryja Goldwatera, podsjećajući ga da je "svaka vlada koja je dovoljno velika da vam pruži sve što želite, dovoljno velika da vam oduzme sve što imate". Obitelj se preselila u Arizonu 1960-ih, gdje je Mark odrastao. Diplomirao je političke znanosti na državnom Sveučilištu u Arizoni i doktorirao pravo na Sveučilištu u San Diegu.

Brnović je bio najbolja šansa Republikanske stranke u borbi protiv demokratskog senatora Marka Kellyja. Republikanci su polagali nade u njega da neće ponoviti iste greške kao senatorica Martha McSally, koja je dvaput izgubila izbore za Senat zato što se previše vezala uz Trumpa.

Brnovićeve šanse su počele padati kad je, kao jedan od rijetkih republikanaca, odlučio reći istinu o izborima 2020., priznajući da nije postojala nikakva velika zavjera da se porazi Trumpa u Arizoni.

"Ljudi su glasali za republikance, a nisu glasali za predsjednika Trumpa ili Marthu McSally. To je realnost", rekao je Brnović za Fox News.

Trump je nakon toga počeo vršiti pritisak na Brnovića, a državni odvjetnik Arizone je s vremenom postao "drugi čovjek". Dok se nekoć ponašao kao principijelni konzervativac, odjednom je besramno jurio za Trumpovim odobravanjem i implicirao da se na izborima 2020. spremalo "nešto podlo". No, bilo je jasno da Brnović nikada neće vratiti Trumpovu podršku s obzirom na to da nije mogao ispuniti najvažniju kvalifikaciju koja je potrebna da zasluži tu podršku - odanost Trumpu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:20