SPORNI DOGOVOR

Američki i europski parlamentarci protive se Sjevernom toku 2: ‘To je širenje ruskog utjecaja!‘

Predsjednik SAD-a Joe Biden i njemačka kancelarka Angela Merkel prošloga su mjeseca postigli dogovor o Sjevernom toku 2
Joe Biden i Angela Merkel
 Saul Loeb/AFP

Čelnik odbora za vanjske poslove američkog senata Bob Menendez, zajedno s parlamentarcima iz nekoliko europskih zemalja, izrazio je priopćenjem protivljenje nedavnom dogovoru Washingtona i Njemačke po kojemu je SAD odustao od sankcija protiv Sjevernog toka 2.

"Smatramo da je Sjeverni tok 2 geopolitički projekt usmjeren na širenje ruskog utjecaja u Europi dominiranjem na energetskom tržištu", poručio je demokratski senator Bob Menendez zajedničkim priopćenjem s kolegama iz Estonije, Češke, Irske, Latvije, Poljske, Ukrajine, Velike Britanije i Litve.

Predsjednik SAD-a Joe Biden i njemačka kancelarka Angela Merkel prošloga su mjeseca postigli dogovor o Sjevernom toku 2.

Prema tom sporazumu Njemačka se složila da će investirati u infrastrukturu za ukrajinsku zelenu tehnologiju, a Sjedinjene Države da će okončati svoje napore na blokiranju plinovoda koji je gotovo završen.

Ukrajina se oštro protivi projektu vrijednom 11 milijardi dolara jer on omogućava Moskvi da izbjegne Ukrajinu kao tranzitno područje za distribuciju ruskog plina, čime bi Kijev izgubio milijarde dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:22