StoryEditor
SASTANAK U AUSTRIJI

Američki i ruski izaslanik razgovarat će o kontroli naoružanja, SAD je pozvao i Kinu

Kina, za koju se pretpostavlja da ima 300 komada nuklearnog oružja, svaki put iznova odbila je Trumpov prijedlog
 Mikhail Gnatkovskiy/Alamy/Alamy/Profimedia

Posebni američki izaslanik razgovarat će u Austriji idući tjedan o kontroli naoružanja s ruskim predstavnikom, izvijestilo je američko ministarstvo vanjskih poslova u petak i dodalo da je ponovno pozvalo Kinu da im se pridruži.

Marshall Billingslea otputovat će u Austriju u ponedjeljak i utorak kako bi raspravljao o "zajedničkim temama vezanim uz kontrolu oružja" s ruskim zamjenikom ministra vanjskih poslova, Sergejem Rjabkovim, navodi se.

"SAD je produljio otvorenu pozivnicu Kini da se pridruži ovim raspravama, i otvoreno iznio potrebu da sve tri zemlje pristupe pregovorima o kontroli oružja u dobroj vjeri", reklo je američko ministarstvo.

Američki predsjednik Donald Trump opetovano je pozivao Kinu da se pridruži Sjedinjenim Državama i Rusiji u pregovorima o sporazumu o kontroli nuklearnog oružja koji bi trebao zamijeniti sporazum iz 2010. godine New START.

New START, koji nameće posljednja preostala ograničenja na američko i rusko korištenje strateškog nuklearnog oružja na ne više od 1550 po državi, istječe u veljači.

Kina, za koju se pretpostavlja da ima 300 komada nuklearnog oružja, svaki put iznova odbila je Trumpov prijedlog. 

Billingslea je rekao prošli tjedan da se dogovorio s Rjabkovim za vrijeme i mjesto pregovora u lipnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2020 09:31