ZVECKANJE ORUŽJEM

Američki institut: Sjeverna Koreja provodi testiranja dalekometnih raketa

 AP

ZAGREB - Nedavne satelitske snimke pokazuju da Sjeverna Koreja provodi testiranja na lokaciji za lansiranje raketa, objavio je jedan američki institut, a prenosi BBC.

Institut SAD-Koreja pri sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu objavio je da analiza fotografija "upućuje na to da Sjeverna Koreja i dalje razvija dalekometne projektile".

Od travanjskog neuspjelog lansiranja dogodila su se barem dva testiranja raketnih motora, dodaje se u priopćenju. U travnju je 30-metarska raketa pala neposredno nakon uzlijetanja.

Pjongjang kaže da je tim lansiranjem htio postaviti satelit u orbitu, ali SAD, Južna Koreja i Japan tvrdili su da je to zabranjeno testiranje dalekometnog projektila.

"Od tog neuspješnog lansiranja Sjeverna (Koreja) izvela je najmanje dva, a možda i više testiranja velikih raketnih motora u lansirnoj bazi Sohae. Najnoviji je slučaj bio sredinom rujna 2012.", kaže se u izvještaju u blogu instituta '38 North'.

U blogu se sugerira kako je moguće da Sjeverna Koreja planira dalje testiranje kad prođu američki i južnokorejski predsjednički izbori. Južnokorejski su u prosincu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:02