MASOVNA DEPORTACIJA

Američki izaslanik na Haitiju podnio ostavku: ‘Neću se pridružiti nehumanoj odluci o deportaciji‘

Od nedjelje američke migracijske službe su unajmile 12 letova za deportaciju više od 14.000 ljudi, među kojima više stotina djece
Haićanski migranti
 Pedro Pardo/AFP

Američki izaslanik na Haitiju Daniel Foote podnio je ostavku i osudio američka "nehumana" protjerivanja tisuća haićanskih migranata, dok u zemlji vlada sve veća nesigurnost koju siju oružane bande.

"Neću se pridružiti nehumanoj i kontraproduktivnoj odluci Sjedinjenih Država da deportira tisuće haićanskih izbjeglica i ilegalnih imigranata na Haiti, u zemlju u kojoj su naši dužnosnici smješteni u sigurnim kompleksima, zbog opasnosti od naoružanih bandi koje kontroliraju svakodnevni život", ističe Daniel Foote u pismu ostavke koje nosi datum od srijede i upućeno je državnom tajniku Antonyju Blinkenu.

image
Pedro Pardo/AFP

"Zahvaljujemo posebnom izaslaniku Foote na predanosti zemlji i narodu Haitija", odgovorio je State Department na upit agencije France Presse da komentira Footeovo pismo.

Daniel Foote želio je imati veće ovlasti kada se radi o politici Sjedinjenih Država prema Haitiju, a administracija predsjednika Joea Bidena odlučila je da mu nije prikladno dati toliku kontrolu, dodao je jedan neimenovani dužnosnik.

Sjedinjene Države obustavile su protjerivanja haićanskih migranata nakon razornog potresa na Haitiju 14. kolovoza, ali to se promijenilo nakon okupljanja više od 15.000 migranata, većinom Haićana u nekoliko dana ispod jednog mosta u Teksasu.

Od nedjelje američke migracijske službe su unajmile 12 letova za deportaciju više od 14.000 ljudi, među kojima više stotina djece, u glavni grad Port-au-Prince i drugi grad Cap-Haïtien.

Daniel Foote je imenovan 22. srpnja s ciljem da "olakša put do mira i stabilnosti" i pomogne u "održavanju slobodnih i pravednih izbora" nakon što je 7. srpnja ubijen predsjednik Jovenel Moise.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:03