IZBORI U SAD-u

Američki izborni kolegij u ponedjeljak treba potvrditi Bidenovu pobjedu

Iznoseći lažne tvrdnje o raširenoj prijevari na izborima, Trump provodi pritisak na državne dužnosnike da njega proglase pobjednikom
Joe Biden
 Chip Somodevilla/AFP

Izborni kolegij koji se sastoji od 538 predstavnika američkih saveznih država sastaje se u ponedjeljak kako bi formalno potvrdio pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima, čime će se okončati neuspješni pokušaji Donalda Trumpa da preokrene gubitak od 3. studenoga.

Izborni proces u Sjedinjenim Državama nije okončan dok se predstavnici birača, čiji je broj proporcionalan broju stanovnika svake od država, ne sastanu i glasaju. Elektori gotovo uvijek glasaju za predsjedničkog kandidata koji je pobijedio u državi koju predstavljaju.

Rezultati izbora pokazuju da je demokrat Biden, bivši potpredsjednik, osvojio 306 od 538 dostupnih izbornih glasova - što je premašilo potrebnih 270. Trump, republikanac, osvojio je 232.

Iznoseći lažne tvrdnje o raširenoj prijevari na izborima 3. studenoga, Trump je provodio pritisak na državne dužnosnike da odbace izborne rezultate i njega proglase pobjednikom.

U SAD-u kandidat ne pobjeđuje osvajanjem većine na nacionalnim izborima nego putem sustava izbornog kolegija koji dodjeljuje izborne glasove za 50 država i District Columbiju.

Iako ponekad nekoliko elektora glasa za nekoga drugog a ne za pobjednika na izborima u njihovoj državi, velika većina zapečati rezultate svoje države, pa dužnosnici u ponedjeljak ne očekuju drukčiji ishod.

Trump je pozvao republikanske zastupnike da imenuju vlastite elektore, u osnovi ignorirajući volju birača. Državni zastupnici uglavnom su odbacili tu ideju.

Glasovi dani u ponedjeljak bit će poslani Kongresu na službeno prebrojavanje 6. siječnja, što je završna faza američkog složenog izbornog procesa.

Trump je rekao krajem prošlog mjeseca da će napustiti Bijelu kuću ako elektorski kolegij glasa za Bidena, ali je od tada nastavio neviđenu kampanju kako bi preokrenuo svoj poraz.

Neuspješno je podnio mnogobrojne tužbe u kojima osporava državno prebrojavanje glasova.

U petak je američki Vrhovni sud odbacio tužbu koju je podnio Teksas u nastojanju da se ponište rezultati u četiri države u kojima je Biden pobijedio.

Tom je tužbom traženo poništavanje izbora u Pennsylvaniji, Georgiji, Michiganu i Wisconsinu. Vrhovni sud donio je presudu prema kojoj Teksas nije bio nadležan za pokretanje tog slučaja.

Jednom kada se završi glasanje izbornog kolegija, Trumpov jedini preostali potez bio bi uvjeriti Kongres da ne ovjerava prebrojavanje 6. siječnja.

Zastupnički dom kontroliraju demokrati, a nekoliko umjerenih republikanaca u Senatu već je javno prihvatilo Bidenovu pobjedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 10:32