OD SLJEDEĆE GODINE

Američki Kongres izglasao: Svi zastupnici morat će proći obuku protiv seksualnog uznemiravanja

 Ilustracija / Getty Images

Zastupnici američkog Zastupničkog doma u srijedu su usvojili pokretanje obuke protiv seksualnog uznemiravanja za svoje parlamentarce i njihove suradnike, dok se i dalje gomilaju optužbe protiv sadašnjih zastupnika.

Zastupnički dom jednoglasno je usvojio rezoluciju. Od 2018. svih 435 članova te tisuće djelatnika i stažista, koji tamo rade, ići će na obuku o uznemiravanju te pravima i odgovornostima u profesionalnom okruženju.

- Neprihvatljiva je i sramotna činjenica da neke osobe koje ovdje rade podnose prijeteće ili neprijateljsko okruženje, a došle su služiti zemlji i svojim idealima. Ne možemo dozvoliti takvu vrstu ponašanja - rekao je republikanski predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan.

U Senatu, gornjem domu Kongresa, slična rezolucija usvojena je 9. studenoga, također jednoglasno.

To izglasavanje prva je reforma sustava koji se danas smatra zastarjelim i neprijateljskim u odnosu na žrtve uznemiravanja u toj instituciji.

Od 1997. mirnim putem riješene su 264 prijave između djelatnika u Zastupničkom domu. Nije poznat broj slučajeva seksualnog uznemiravanja. Najstarijeg demokratskog člana Zastupničkog doma, predstavnika Detroita Johna Conyersa (88), nekoliko bivših suradnica optužilo je za seksualna uznemiravanja. On odbija dati ostavku.

U Senatu se demokrat Al Franken ispričao za seksualno uznemiravanje prije nekoliko godina.

Republikanski kandidat u Senatu Roy Moore suočen je s nekoliko optužbi tadašnjih maloljetnica za seksualno uznemiravanje prije nekoliko desetljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:35