MUČNA ISPOVIJEST

Američki marinac progovorio o robiji u Rusiji: ‘Bio sam ćeliji s poremećenim ljudima, krv i izmet bili su posvuda‘

Reed je otkrio i da nekoliko dana nije spavao jer se bojao zatvorenika s kojima je dijelio ćeliju. "Osjećao sam se kao bi me mogli ubiti", rekao je Reed

Trevor Reed

 Alexander NEMENOV/AFP

Državljanin Sjedinjenih Američkih Država i bivši pripadnik Marinskog zbora Sjedinjenih Država Trevor Reed nedavno je pušten iz zatvora u Rusiji u kojem je proveo dvije godine.

Reed je u razgovoru za CNN opisao kakvim je svim strahotama svjedočio dok je boravio u jednoj ruskoj psihijatrijskoj ustanovi.

- Bio sam u ćeliji sa sedam drugih zatvorenika. Većina njih patila je od teških psiholoških problema. Više od pola njih u toj ćeliji tamo je završilo zbog ubojstva. Ili više ubojstava, seksualnih napada i ubojstava. Zbilja su to bili poremećeni pojedinci - rekao je Reed za CNN.

- A u toj ćeliji, znate, to nije bilo dobro mjesto - dodao je Reed.

- Krvi je bilo po svim zidovima, tamo gdje su zatvorenici počinili samoubojstvo. Ili ubijali jedni druge, ili se pokušali to napraviti. Toalet je rupa na podu. Izmet je bio, znate, posvuda, na zidovima, na podovima. Neki ljudi koji su bili unutra hodali su poput zombija - nastavio je Reed.

Reed je otkrio i da nekoliko dana nije spavao jer se bojao zatvorenika s kojima je dijelio ćeliju.

- Osjećao sam se kao da bi me mogli ubiti. Mislio sam da je to moguće - rekao je Reed.

Reed je rekao da vjeruje da su ga Rusi u tu ustanovu poslali kako bi ga kaznili jer se dugo žalio na kaznu koja mu je izrečena. Bivši se marinac prošlog mjeseca vratio u SAD, a njegova borba s ruskim pravosuđem trajala je gotovo tri godine.

Reed u srpnju 2020. godine osuđen na kaznu zatvora od devet godina jer je tijekom sukoba koji se zbio 2019. navodno ugrozio život jednog ruskog policajca.

Reed i njegova obitelj tvrde da to nije istina.

Reed je u konačnici u sklopu razmjene zarobljenika vraćen u SAD. Sjedinjene su države u zamjenu za njega u Rusiju poslale osuđenog krijumčara droge Konstantina Jarošenka.

Kampanja da se Reeda vrati u SAD trajala je nekoliko mjeseci, a američki dužnosnici na njoj su radili pažljivo i strpljivo. CNN navodi da je Reed na koncu pušten jer mu se zdravlje u zatvoru značajno pogoršalo te zbog napora njegove obitelji. Ti su napori u konačnici rezultirali sastankom s predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom, koji je potom odobrio da se izvrši zamjena Reed-Jarošenko.

Reed je CNN-u rekao da je mislio da se nikada neće vratiti u SAD te da nije vjerovao da će ikada izaći iz ruskog zatvora.

- Mnogima se neće sviđati to što ću reći, međutim mislio sam da gajenje nade slabost. Nisam se htio nadati da će me pustiti pa da mi netko to u zadnjem trenu otme - rekao je Reed.

Članovi Reedove obitelji, međutim, nikad nisu izgubili nadu. Njegova je obitelj jedina obitelj nekog američkog zatvorenika koji se nalazi u ruskom zatvoru koja se uspjela sastati s Bidenom kako bi ga zamolila za pomoć. Obitelj Reed rekla je da smatra da je taj sastanak bio ključan te da je Reed na koncu pušten jer se sastala s predsjednikom SAD-a.

- Vjerujemo da je (puštanje) omogućio sastanak s predsjednikom - rekao je prošlog mjeseca Trevorov otac Joey Reed. Trevorova majka Paula sastanak je okarakterizirala kao prekretnicu.

Reed i njegova obitelj rekli su da će se nastaviti boriti za Amerikance koje su druge zemlje ilegalno pritvorile.

U ruskom se pritvoru trenutno nalaze i bivši marinac Paul Whelan te poznata košarkašica Brittney Griner.

Viši američki dužnosnik rekao je CNN-u da nije nužno da će činjenica da je Reed pušten pomoći Griner i Whelanu. Dužnosnik je, međutim, dodao da će američka vlada nastaviti raditi sve kako bi ih vratila u SAD. Jedan vodeći američki diplomat rekao je da Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a slučaj Griner vidi kao prioritet te da se njime bavi i ministar vanjskih poslova Antony Blinken, koji je u subotu razgovara s košarkašičinom suprugom Cherelle Griner.

Grinerina je obitelj rekla da je zahvalna na pomoći koju joj je pružio Blinken te da se nada da će je uskoro primiti i Biden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. studeni 2022 07:16