PREOBRAZBA

Američki marinci odustali od tenkova, ‘režu‘ haubice i avione i vježbaju samo za jedan mogući sukob. Neki generali su ljuti

Marinci su dosad imali ključnu ulogu i u akcijama na domaćem terenu. No, sada im je srezan proračun za takve operacije

Marinske snage, prema toj viziji, trebale su biti male, mobilne jedinice koje je teško napasti

 Seung-il Ryu/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Američki marinci prolaze kroz velike promjene kako bi odgovorili na izazove koje je pred oružane snage Sjedinjenih Država stavila modernizacija kineske vojske.

Nema više tenkova, a naglasak je na dugometnim raketama, piše Wall Street Journal i doznaje da nisu svi u američkoj vojsci zadovoljni transformacijom. Prema nekima, marinci su se previše podredili potencijalnom budućem sukobu Amerike i Kine, zanemarivši vojne prijetnje iz drugih krajeva svijeta. Marinci su dugo bili i glavne snage u akcijama spašavanja i pomaganja unutar Sjedinjenih Američkih Država tijekom kriza i vremenskih katastrofa. Sada su sredstva i kapaciteti za takve akcije ozbiljno srezani.

Promjene u marincima počele su 2020. godine kada je zapovjedništvo Marinskog zbora Sjedinjenih Država objavilo da počinje s transformacijom načina rada. Kao glavni cilj naveli su uspostavu manjih jedinica, naoružanih raketama i osposobljenih za prebacivanje s otoka na otok na području Pacifika, koje bi djelovale u slučaju sukoba napadajući kinesku flotu.

Prerano?

Međutim, dok se otvaraju nova opasna žarišta na Bliskom istoku, a trgovački putovi u toj istoj regiji su pod sve većim upitnikom, sve je više onih koji smatraju da su se marinci transformirali previše i prerano. Pogotovo se negodovanje čulo iz redova umirovljenih mornaričkih generala. "Kao i drugi umirovljeni zapovjednici, i ja podržavam dio reformi za modernizaciju marinaca te stavljanje fokusa na Pacifik. Međutim, najnovija kriza na Bliskom istoku pokazala je koji su rizici hiperoptimizacije (snaga za borbu s Kinom)", rekao je Sam Mundy, zapovjednik marinaca na Bliskom istoku od 2018. do 2021. godine. Mundyja zabrinjava učinak promjena na sposobnost marinaca za globalno djelovanje.

Pripremajući se više nego druge grane američke vojske za sraz dviju glavnih sila, marinci su otišli najdalje. Osim što su odustali od tenkova, riješili su se većine topničkih baterija, srezali broj pješačkih bojna, eliminirali jedinice koje polažu mostove preko rijeka i na drugim teškim terenima te su smanjili broj borbenih zrakoplova F-35 i helikoptera.

Uštedjevši 16 milijardi dolara, potrošili su ih na razvoj dugometnih raketa za potapanje brodova, dronova za transport streljiva i izviđanje. Mnogi dužnosnici Ministarstva obrane složili su se s promjenama nužnim za blokiranje vojne moći Kine, uključujući i ministra Lloyda Austina koji je pohvalio hrabre mjere za odvraćanje od novog rata.

Nisu se proslavili

Drugi smatraju da se SAD nije proslavio predviđajući konfliktne zone. Jedan od njih je senator Dan Sullivan, republikanac s Aljaske, koji je kritizirao promjene. "Najviše me zabrinjava jesu li zbog reforme marinci postali nišne snage nauštrb svojih sposobnosti da budu globalne snage za reakciju", rekao je Sullivan. General Eric Smith, koji je zapovjedništvo preuzeo u rujnu, rekao je da je otvoren za promjene, ali neće dopustiti da mu netko ulazi u djelokrug. Smith je naslijedio generala Davida Bergera koji je predstavio nove marince prije gotovo četiri godine.

Marinske snage, prema toj viziji, trebale su biti male, mobilne jedinice koje je teško napasti. "Njihova obuka bila je izravno uperena prema ruskom i kineskom djelovanju u regiji. To ima smisla i ekonomski i vojno i diplomatski", smatra Robert Work, bivši zamjenik ministra obrane i umirovljeni mornarički časnik. Prema njegovu mišljenju, promjene je trebalo uvesti još davno.

Mnogi se nisu slagali i bilo je otpora, piše WSJ. Scott Moore, umirovljeni pukovnik, rekao je da postoje ozbiljni potencijalni problemi s logistikom za novu marinsku strategiju, odnosno s opskrbom svih vojnim zalihama. Neki se nisu slagali sa smanjenjem broja zrakoplova i artiljerije jer to stvara probleme za djelovanje u mnogim dijelovima svijeta i smanjuje sposobnost za marinsko raspoređivanje na globalnoj razini. Sadašnji zapovjednik Smith uvjeren je da može održati ravnotežu između suprotstavljenih zahtjeva. "Reforma je bila ozbiljna. U procesu smo brušenja detalja", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:42