ROBERT DURST

Američki milijarder proglašen krivim za ubojstvo najbolje prijateljice, slučajno priznao zločin na snimanju za HBO

Durst je slučajno priznao tri stara slučaja nerazriješenih ubojstva tijekom snimanja dokumentarnog filma HBO-a iz 2015. godine
Robert Durst
 Alex Gallardo/POOL/AFP

Američki milijarder Robert Durst u petak je na sudu u Los Angelesu proglašen krivim za ubojstvo najbolje prijateljice Susan Berman 2000. godine zbog čega mu prijeti doživotni zatvor, a povezuje ga se s još dva stara ubojstva.

Durst je slučajno priznao tri stara slučaja nerazriješenih ubojstava tijekom snimanja dokumentarnog filma HBO-a iz 2015. Dok je još nosio mikrofon nakon jednog intervjua snimljen je kako u zahodu sam sebi mrmlja u bradu "Što sam učinio? Ubio sam ih sve".

Tužitelji su Dursta, kojem prijeti doživotni zatvor opisali kao bogatog i "narcisoidnog psihopata", a izricanje kazne sudac je zakazao za 18. listopada.

Durst je optužen da je ubio Berman metkom u glavu kako bi prikrio nestanak svoje žene Kathleen McCormack Durst koja je nestala u New Yorku 1982. godine.

Tom 78-godišnjaku sudilo se samo za ubojstvo Berman u njezinom domu u Kaliforniji, a sumnjiči ga se za ubojstva supruge i bivšeg susjeda koja su se dogodila u posljednjih 39 godina.

Iako je godinama bio osumnjičen za nestanak supruge, 29-godišnje studentice medicine, nikad nije podignuta optužnica. Tužitelji su rekli da ju je on ubio i da je 18 godina kasnije odlučio ubiti Berman jer je otkrila drugima da mu je pomagala prikriti taj zločin.

Ubrzo nakon objave presude obitelj McCormack zatražila je od tužitelja u okrugu Westchester u New Yorku da pokrene kazneni progon protiv Dursta, a slučaj je obnovljen još u svibnju.

Tužitelji su tijekom suđenja povezali Dursta i s ubojstvom susjeda Morrisa Blacka u Galvestonu u Teksasu 2001. Durst je u tom slučaju oslobođen optužbe za ubojstvo iako je priznao da je raskomadao Blacka i bacio njegove ostatke nakon što je slučajno pogođen.

Durst je unuk osnivača jedne od vodećih tvrtki za nekretnine u New Yorku, a objavu presude pratio je iz zatvora zbog izloženosti koronavirusu.

Uhićen je dok je ulazio u hotel u New Orleansu gdje je bio prijavljen pod lažnim imenom, samo nekoliko sati prije emitiranja posljednje epizode HBO-ovog dokumentarca bez kojega po riječima tužitelja ne bi bilo ni osuđujuće presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2022 11:48