REAKCIJA

AMERIČKI MINISTAR OBRANE O PISMU KOJE JE PROCURILO U JAVNOST 'Ne postoji odluka o povlačenju američke vojske iz Iraka. I točka'

 
Mark Esper
 AFP

Američki ministar obrane Mark Esper rekao je novinarima u ponedjeljak kako se američka vojska ne planira povući iz Iraka, nakon što je Reuters objavio da je dobio na uvid pismo američke vojske vlastima u Bagdadu prema kojemu američke snage uskoro planiraju napustiti zemlju.

- Ne postoji odluka da se napusti Irak - izjavio je Esper, dodajući da nisu izrađeni planovi za pripremu napuštanja Iraka. "Ne znam kakvo je to pismo. Pokušavamo saznati od kuda to curi i što je to. Međutim, ne postoji odluka da napustimo Irak. I točka - poručio je Esper novinarima u Pentagonu.

Esper je rekao kako je SAD predan borbi protiv Islamske države u Iraku, zajedno sa saveznicima i partnerima.

Reuters je objavio da je američka vojska napisala u ponedjeljak pismo Bagdadu, u kojemu stoji da će u idućim tjednima premjestiti svoje postrojbe iz Iraka.

- Gospodine, u znak poštovanja prema suverenitetu Republike Irak i kako su zatražili irački parlament i premijer, CJTF-OIR (koalicijska vojska) premjestit će svoje snage u nadolazećim danima i tjednima kako bi se pripremile za napuštanje - stoji u pismu koje je navodno potpisao brigadni general William H. Seely III., zapovjednik snaga koalicije, koju predvodi SAD, u Iraku.

Reuters je naveo kako su autentičnost pisma potvrdili izvori iz iračke vojske.

Načelnik glavnog stožera američke vojske general Mark Miley rekao je novinarima da je zapravo riječ o nacrtu pisma koje je nespretno formulirano i govori o pojačanom premještanju američkih postrojbi unutar Iraka. "(Pismo je) nespretno formulirano, implicira povlačenje. To se ne događa - rekao je.

Irački parlament je u nedjelju zatražio da američka vojska napusti zemlju, nakon što je u petak američki dron ubio zapovjednika Iranske revolucionarne garde Kasima Sulejmanija u bagdadskoj zračnoj luci.

Odluka je prihvaćena jednoglasno sa 170 glasova za, ali je 158 zastupnika, većinom sunitskih i kurdskih, bojkotiralo sjednicu.

Donald Trump zbog toga je zaprijetio da će nametnuti sankcije Bagdadu, ako izbace američke snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:23