NAPETA SITUACIJA

AMERIČKI MINISTAR OBRANE OPET PRIJETI MOSKVI 'Rusko kršenje pakta o kontroli naoružanja je neodrživo, odgovorit ćemo ako ne promijene ponašanje'

 REUTERS

Američki ministar obrane James Mattis poručio je u četvrtak da je rusko kršenje pakta o kontroli naoružanja "neodrživo" i da će SAD odgovoriti ako Moskva ne promijeni ponašanje.

Washington vjeruje da Rusija razvija zemaljski raketni sustav u suprotnosti s hladnoratovskim sporazumom, poznatim kao Sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF). On bi omogućio Moskvi da u kratkom vremenu pokrene nuklearni napad na Europu, kaže Washington što Moskva uporno odbacuje.

"Rusija mora poštivati INF ili će SAD morati odgovoriti", rekao je Mattis na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu.

"SAD razmatra sve opcije, diplomatske i obrambene. Da ne bude zabune: Sadašnja situacija u kojoj Rusija očigledno krši sporazum, neodrživa je", upozorio je Mattis.

Pojedinosti mogućeg odgovora nije naveo.

INF potpisan 1987. zabranjuje rakete srednjeg dometa kojima se mogu gađati Europa i Aljaska. Njime je okončana kriza kada je tadašnji Sovjetski Savez instalirao oko 400 nuklearnih bojevih glava uperenih prema zapadnoj Europi.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je Moskva razvila raketu Novator 9M729, za koju analitičari kažu da je slična ruskim raketama kratkog dometa koje se lansiraju s mora, a imaju domet od 500 do 5500 kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:47