VJERUJE U DIPLOMACIJU

AMERIČKI MINISTAR OBRANE 'POBJEŠNJELI PAS' MATTIS PRIJETI KIM JONG-UNU 'Imamo vojnu opciju protiv Sjeverne Koreje koja bi spriječila njihovu odmazdu!'

James Mattis
 Francois Lenoir / REUTERS

ZAGREB - Američki ministar obrane Jim Mattis izjavio je u ponedjeljak kako postoji mogućnost vojnih intervencija prema Sjevernoj Koreji, koje bi mogle poštedjeti glavni grad Južne Koreje Seul od brutalnog protunapada, ali je odbio reći o čemu se radi i uključuje li to uporabu smrtonosne sile.

Bilo kakav sukob na korejskom poluotoku lako bi mogao rezultirati krvoprolićem koje nije viđeno od Korejskog rata (1950.-1953.), u kojem je živote izgubilo više od 50.000 Amerikanaca i milijuni Koreanaca, a sukob je završio oružanom intervencijom a ne mirovnim sporazumom.

Seul je u dometu vojske Sjeverne Koreje, za koje se vjeruje da, osim nuklearnog i konvencionalnog oružja, ima i značajan kemijski i biološki arsenal.

Upitan postoji li bilo koja vojna opcija koju Sjedinjene Države mogu poduzeti prema Sjevernoj Koreji, a da se riziku ne izloži Seul, Mattis je odgovorio potvrdno dodavši kako ne želi ulaziti u detalje.

Unatoč uzavreloj retorici u SAD-u i Sjevernoj Koreji, dosad nije bilo pozicioniranja američkih vojnih snaga koje bi upućivalo na neposredni vojni sukob.

Mattis je izjavio kako vjeruje u diplomaciju i sankcije kojima se vrši pritisak na Pyongyang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:57