SUZE U OČIMA

Američki novinari tvrde da su ruski zarobljenici otvoreno pričali s njima: ‘Sramimo se!‘

Jedan ruski vojnik kojeg su Ukrajinci zarobili rekao je da su mu suze navrle na oči kada je njegova artiljerijska jedinica ušla u Černihiv

Ruski zarobljenici tijekom konferencije za medije koja se održala 14. ožujka

 Lafargue Raphael/abaca/Abaca Press/Profimedia

"Želim reći našem vrhovnom zapovjedniku da prestane s terorističkim činovima u Ukrajini jer ćemo ustati protiv njega kada se vratimo."

"Naredio je da se čine zločini. Ne radi se samo o demilitarizaciji Ukrajine i poražavanju Oružanih snaga Ukrajine. Uništavaju se gradovi puni miroljubivih ljudi."

"Zločini koje smo počinili... sudit će nam se svima."

Tako govore ruski vojnici koje su Ukrajinci zarobili. Dosad je desetak njih govorilo na konferencijama za medije koje su organizirale ukrajinske vlasti. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da je Ukrajina dosad zarobila 600 ruskih vojnika. Njihova su pojavljivanja u kontradikciji s odredbama Ženevske konvencije, koja brani nepotrebno sramoćenje zarobljenika. Moguće je i da su se osjećali kao da moraju govoriti stvari s kojima će se složiti oni koji su zarobili.

CNN, međutim, tvrdi da su tri pilota ruskog ratnog zrakoplovstva s kojima su razgovarali njegovi novinari ostavili dojam da govore slobodno. Ministarstvo unutarnjih poslova Ukrajina dopustilo je CNN-u da intervjuira zarobljene pilote, a medijska kuća kaže da se pripadnici ukrajinskih sigurnosnih službi koji su nadzirali razgovor u nijednom trenutku u njega nisu petljali. CNN-ovi su novinari s pilotima razgovarali na ruskom, a medijska kuća kaže da se piloti tijekom intervjua nisu ustajali iz stolica na kojima su sjedili iako nisu bili za njih vezani. Na rukama nisu imali lisice. Jedan je pilot na čelu imao porezotinu koju je zadobio nakon što je uhvaćen.

CNN navodi da je objavio razgovor s ruskim pilotima jer su njihove izjave u skladu s izjavama drugih zarobljenih ruskih vojnika - nitko od njih ne želi sudjelovati u ratu u Ukrajini.

image

Žitelji Kijeva nakon bombardiranja u utorak

Sergei SUPINSKY/AFP

"S nama se postupa na prihvatljiv način. Ponudili su nas hranom i pićem. Ponudili su nam liječničku pomoć", rekao je pilot bombardera Maksim.

CNN kaže da piloti osjećaju unutarnji nemir zbog svoje misije i patnji ukrajinskih civila. Ružno su govorili o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a spominjali su i da su sa suzama u očima razgovarali s članovima obitelji. Njihove se izjave poklapaju s izvještajima zapadnih dužnosnika koji kažu određeni dio ruskih vojnika koji ratuju u Ukrajini ima problema s moralom. "Nisu očekivali da će se susresti s takvim otporom i zbog toga im je pao moral", rekao je 1. ožujka jedan visoki američki dužnosnik.

'Ovdje svi žele mir'

CNN kaže da je tijekom intervjua uglavnom govorio Maksim. Bio je jako blijed i djelovao je natučeno, ali je govorio poput profesionalnog vojnika. Rekao je da "tajnu naredbu" dobio tek dan prije nego što je Putin objavio da će Rusija u Ukrajini izvesti "specijalnu vojnu operaciju". Vojnici su upitani o Putinovim tvrdnjama da Ukrajinu vode neonacisti.

"Mislim da je to izmišljeno i da to svijet ne može razumjeti", rekao je Maksim. "Međutim, Putin i krug ljudi oko njega to treba kako bi ostvario svoje ciljeve. Jedan takav korak je bilo i širenje dezinformacija o fašizmu i nacizmu."

"Nismo vidjeli nikakva naciste i fašiste. Rusi i Ukrajinci mogu komunicirati istim jezikom. Vidimo dobro u tim ljudima", dodao je Maksim. "Teško je dati točnu procjenu njegovih postupaka. Sudeći prema posljedicama njegovih naredbi, u najmanju se ruku može reći da je u krivu."

Uhvaćeni ruski izviđač Vladimir rekao je na drugoj konferenciji za medije koja se održala na istoj lokaciji da im je ruska vlada rekla da moraju osloboditi civile. "Želim ruskim vojnicima reći da spuste svoje oružje i napuste svoje položaje. Nemojte ovdje dolaziti. Ovdje svi žele mir", rekao je Vladimir. "Našem vrhovnom zapovjedniku želim poručiti da prestane s terorističkim činovima u Ukrajini jer ćemo ustati protiv njega kada se vratimo."

Drugi ruski izviđač koji je govorio na istoj konferenciji za medije rekao je Putinu da se neće još dugo moći skrivati. "Takvih poput nas ima mnogo. Prije ili kasnije, vratit ćemo se kući", ustvrdio je drugi izviđač.

image

Ruski zarobljenici tijekom konferencije za medije koja se održala 14. ožujka

Lafargue Raphael/abaca/Abaca Press/Profimedia
image

Ruski zarobljenici tijekom konferencije za medije koja se održala 14. ožujka

Lafargue Raphael/abaca/Abaca Press/Profimedia
image

Ruski zarobljenici tijekom konferencije za medije koja se održala 14. ožujka

Lafargue Raphael/abaca/Abaca Press/Profimedia

Maksima su svladale emocije kada je govorio o patnjama ukrajinskih civila.

"Ovdje se ne radi samo o demilitarizaciji Ukrajine ili pobjeđivanju ukrajinske vojske. Sada se uništavaju gradovi puni civila. Čak, ne znam, što može opravdati, je*emti, suze djeteta, ili još gore, poginuli nevini ljudi, djeca", rekao je Maksim. Dodao je da su upoznati s događanjima u Mariupolju, gdje je od početka invazije do danas ubijeno gotovo 1600 civila. "To je strašna činjenica, i to ne samo zato što se radi o zločinu. To je vandalizam. Ne možete oprostiti takve stvari. Bombardirati rodilište?", rekao je pilot. "To je najperverzniji oblik neofašizma i neonacizma. Kome bi takvo što palo na pamet?"

Aleksej, drugi pilot koji je razgovarao sa CNN-om, potiho je rekao: "Ne odlučujemo mi koga i što će se bombardirati. Vodstvo odlučuje."

'Rekli su nam da idemo kući'

Maksim i drugi piloti rekli su CNN-u da mnogi osjećaju nemir zbog invazije na Ukrajinu. "Znam da je moja jedinica protiv", rekao je Maksim. "Imaju puno prijatelja i rodbine u Ukrajini. Rečeno im je da će operacija biti ograničena na područje Donjecke Narodne Republike, a na da će se protegnuti na cijelu zemlju. Moja je jedinica totalno protiv. Ako Ukrajina želi postati dio Rusije, ostvariti neki vid suradnje - samo dajte. Nitko nije protiv toga, no nije prihvatljivo da ih se prisiljava."

Neil Greenberg, profesor za mentalno zdravlje u obrambenom sektoru s King's Collegea u Londonu te veteran britanske vojske s više od 20 godina iskustva koji je u svojstvu psihijatra i istraživača posjetio brojne zone konflikta, rekao je da Ženevska konvencija kaže da zarobljenici onima koji su ih zarobili moraju otkriti samo imena, činove, datume rođenja i vojni identifikacijski broj.

"Činjenica da ruski zarobljenici toliko i tako govore može značiti da ih se pritišće da govore ili da su toliko rastrojeni da krše protokol i govore ono što osjećaju", rekao je Greenberg za CNN. "Sa psihološke strane, zanimljivo je da prosječni vojnik često nema iste političke ideale kao i osobe koje vode zemlju. Ako biste pitali vojnike zašto rade to što rade, oni bi vam često rekli da se bore jedni za druge. Oni su združena braća i oni se bore zato što slijede naredbe i štite jedni druge. Malo je vjerojatno da će oni gajiti iste ideale kao Putin pa biste bili u krivu kada biste pomislili da to što govore nije istina."

image

Žitelji Kijeva nakon bombardiranja u utorak

FADEL SENNA/AFP

Još jedan ruski vojnik kojeg su Ukrajinci zarobili rekao je da su mu suze navrle na oči kada je njegova artiljerijska jedinica iz Bjelorusije ušla u ukrajinski grad Černihiv te kada je tamo razgovarao s lokalnim stanovništvo. "Rekli su nam da idemo kući. Nema tamo fašista", rekao je vojnik.

Vojnik je dodao da među ruskim jedinicama vlada konfuzija. Njegova je jedinica u jednom trenutku zapela u močvari te je morala uništiti svoje borbeno vozilo. Nekoliko su dana pješačili prije nego što su se predali nakon razmjene vatre s Ukrajincima. Drugi je ruski vojnik rekao da je 24. veljače u Ukrajinu došao s Krima. Neimenovani 22-godišnji vojnik rekao je da je brzo shvatio da Rusi u Ukrajinu nisu ušli kao mirotvorci već kao borci. "Pitali smo zapovjednike: 'Koji ku*ac ovdje radimo?' Nismo se mogli okrenuti i otići. Iza nas su bile jedinice koje su zadužene za ubijanje dezertera. Rečeno nam je da u mjestima u koja idemo nema civila, ali u svakom je bilo civila i to nas je zabrinulo. Bili smo već shvatili da rakete idu na civile i obične gradove, a ne na vojna postrojenja. Nama se rekli suprotno pa smo se predali", rekao je 22-godišnjak.

'Svima će nam se suditi jednako'

Maksim je rekao da je borbene naredbe dobio dan prije nego što je Putin objavio da kreće u invaziju. A onda - iznenađenje. "Naredba je promijenjena. Dio zračnih snaga koji je već krenuo prema Ukrajini morao se vratiti. Bili smo sretni jer smo mislili da se situacija riješila mirnim putem", rekao je Maksim.

Bio je u krivu. Ubrzo nakon toga dobio je popis meta oko Izijuma i Čuhujiv. Rekao je da nije znao što je točno gađao. "Nemoguće je zapravo znati što se nalazi van naših granica. Primjerice, označili su nam kolonu tenkova, ali ne možemo znati je li ona stvarno tamo", ustvrdio je Maksim. "Bacali smo samo nenavođene bombe. Koristio sam samo uobičajene bombe napravljene od lijevanog čelika. Iste one koje su se koristile tijekom Drugog svjetskog rata. Ima i modernije balistike, ali te bombe nismo koristili."

image

Žitelji Kijeva nakon bombardiranja u utorak

FADEL SENNA/AFP

Američki dužnosnici i dužnosnici NATO-a prošlog su tjedna rekli da se Rusija uvelike oslanja na nesofisticirane bombe, tzv. "glupe" bombe. "Teško je reći rade li to kako bi uštedjeli ili zato što imaju problema sa zalihama, a moguće je da to rade i samo kako bi bili brutalniji", rekao je u četvrtak visoki dužnosnik NATO-a.

Drugi ruski vojnici koje su Ukrajinci zarobili također su rekli da su se u zadnji čas mijenjale naredbe koje su prethodno primili.

Piloti koji su razgovarali s novinarima CNN-a rekli su da nisu sigurni kako će završiti rat u Ukrajini. "Nadam da naši nadređeni kontroliraju situaciju. Neću sada reći što želim, koji ishod priželjkujem", rekao je Maksim te potom opisao kako je izgledao njegov prvi razgovor s obitelji nakon što je uhvaćen: "Rekao sam im da sam živ i da me drže zatočenog. Pričali smo o osobnim stvarima, o djeci, o domu. Nismo pričali o vojnim stvarima. Naravno da želimo vidjeti svoje obitelji i voljene, da se susretnemo s njima i zagrlimo ih jer se brinu."

Maksim je rekao i da oni i njegovi kolege strepe nad svojom sudbinom. "Zločini koje smo počinili, svima će nam se suditi jednako. Osim toga, ne mogu reći. Nemoguće je predvidjeti... Sudit će nam", rekao je Maksim.

Drugi je vojnik na jednoj drugoj konferenciji za medije rekao isto. "Grozan je osjećaj spoznati vlastitu grešku. Odnose ćemo popravljati godinama, desetljećima i stoljećima. Da bar mogu propasti u zemlju i nestati."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:19