uznemirujući video

Američki policajci opet na udaru kritika: Pojavila se snimka muškarca koji je umro tijekom privođenja

Pojavila se snimka na kojoj se vidi kako jedan policajac stavlja 26-godišnjaku lakat na vrat i koljeno na leđa
Policija prikliještila Gonzaleza
 Lizabeth Menzies/Afp/Profimedia

Američka policija ponovno se našla na udaru kritika nakon što je u javnost izašla snimka na kojoj se vidi kako policajci dulje od pet minuta drže muškarca prikliještenog na tlu.

Obitelj 26-godišnjeg Marija Gonzaleza, koji je preminuo tijekom uhićenja, najavila je podizanje optužnice protiv policije.

Slučaj se dogodio u Kaliforniji, 19. travnja.

Policajci su prišli Gonzalezu u parku nakon što su primili nekoliko poziva o muškarcu koji je dezorijentiran ili pijan. Jedan pozivatelj rekao je da se u njegovom dvorištu nalazi muškarac koji izgleda kao da razgovarao sam sa sobom, ali je rekao da "ne čini ništa loše, samo plaši moju ženu. "

U drugom pozivu policiji je rečeno da se muškarac nalazi u parku i da sa sobom ima boce s alkoholom "koje izgledaju kao da su ukradene".

Video koji je snimljen kamerom koja se nalazi na tijelu policajca pokazuje kako su dvojica policajca prvo pokušala razgovarati s Gonzalesom, ali je on izgledao omamljeno i jedva odgovarao na pitanja.

Nakon što im nije dao dokument kojim bi ga mogli identificirati, policajci mu silom stavljaju ruke iza leđa i guraju ga prema tlu, dok se Gonzalez tome opire.

"Pobrinut ćemo se za tebe, u redu, pobrinut ćemo se za tebe", može se čuti kako govori jedan policajac. “Mislim da si danas malo previše popio, u redu? To je sve", kaže isti policajac. Kasnije, dodaje, "Mario, samo te molim, prestani se opirati."

Na snimci se vidi kako Gonzalez, težak oko 113 kilograma, gunđa i viče dok leži licem prema dolje dok ga policajci obuzdavaju.

Jedan policajac stavlja Gonzalezu lakat na vrat i koljeno na leđa, i drži ga tako oko četiri minute dok Gonzalez pokušava doći do zraka.

"Nisam ništa učinio", može se čuti kako govori Gonzalez.

Nakon otprilike pet minuta gubi svijest i policajci ga konačno okreću na bok. Tada primjećuju da ne diše i izvode kardiopulmonalnu reanimaciju. Proglašen je mrtvim u bolnici.

Gonzalez je imao četverogodišnjeg sina i ujedno je bio glavni skrbnik svog 22-godišnjeg brata Efraina, koji ima autizam, rekla je njegova obitelj.

Andrea Cortez, majka njegovog sina, rekla je da ne zna kako objasniti njihovom djetetu što se dogodilo.

“Njegov sin Mario neprestano pita gdje mu je otac. Misli da je na nebu u svemirskom brodu. Kako da mu objasnim da se neće vratiti?" rekla je Cortez, prenosi Guardian.

Još uvijek se čekaju rezultati obdukcije kako bi se utvrdio uzrok smrti, a članovi obitelji rekli su da je policija svojim ponašanjem dovela do eskalacije događaja.

"Policija je ubila mog brata na isti način na koji je ubila Georgea Floyda", rekao je Gerardo Gonzalez, dodajući da bi policajci trebali biti otpušteni i procesuirani.

Gonzalezovu smrt istražuju šerif okruga Alameda, okružno tužiteljstvo i bivši gradski odvjetnik San Francisca kojeg je grad angažirao da vodi neovisnu istragu. U svojoj prvoj izjavi prošlog tjedna, policija je rekla da je Gonzalez tijekom uhićenja pretrpio "hitan medicinski slučaj", ali nije spomenula policajce koji su koljenom držali Gonzalesa na tlu.

Gonzalezova obitelj kaže da ga je ubila policija koja je upotrijebila prekomjernu silu.

"Ono što sam vidio razlikovalo se od onoga što su mi rekli", rekao je Gerardo Gonzalez, brat Marija Gonzaleza, lokalnoj postaji KTVU nakon što je pogledao snimke s kamere. “Hitan medicinski slučaj dogodio se zato što su mu policajci bili na leđima dok je on ležao na zemlji".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:47