PRIVREMENI DOGOVOR

AMERIČKI POLITIČKI IGROKAZ ULAZI U NOVU FAZU Demokrati pristali na Trumpov prijedlog i deblokirali vladu, ali se posvadili međusobno

Igrokaz se nastavlja, a novi će problemi izbiti 8. veljače kad dogovor prestaje vrijediti
 REUTERS

Američki senatori danas su nakratko prekinuli šaradu koja je trajala preko vikenda te izglasali privremeno financiranje vlade, čime je prekinuta blokada rada federalnih institucija.

Pokazalo se tako da je riječ o još jednom praznom prepucavanju senatora koje se prelama preko leđa stotina tisuća zaposlenika koji su ostali bez svojih plaća za današnji dan - što uključuje i one koji su ostali kod kuće i one koji su morali doći na posao. Takav prekid rada vlade zbog nedonošenja proračuna nije neuobičajen u SAD-u. Posljednji se dogodio u listopadu 2013. godine i trajao je 16 dana. Tada je, među ostalim, došlo i do odgode isplate gotovo četiri milijarde dolara povrata poreza, a na posao danima nisu dolazili zaposlenici ustanova poput Nacionalnog zdravstvenog instituta te Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Agencija za zaštitu okoliša morala je odustati od inspekcije na 1200 lokacija. Zbog zatvaranja nacionalnih parkova i znamenitosti izgubljeno je čak 500 milijuna dolara od turizma.

No i danas su na podnevnom glasanju samo odgodili konačnu odluku, i to za kratko, samo do 8. veljače. Nadaju se (vjeruju, misle, mole se) da će do tada uspjeti postići zajednički dogovor o financiranju vlade. I da će u tom razdoblju uspjeti izgladiti nesporazume o imigraciji i federalnoj fiskalnoj politici.

Lider republikanske većine Mitch McConnell pridobio je glasove demokrata obećavši da će zakon o imigraciji doći na dnevni red idućeg mjeseca. Pa se glasalo 81:18. Uz nastavak međusobnog predbacivanja. Republikanci su optužili demokrate da “okreću leđa muškarcima i ženama u uniformama dovodeći u pitanje njihove vojne resurse i spremnost”. No, odgovorio im je demokrat Chuck Schumer, lider manjine, koji je napomenuo da je konačno obećano da će se raspravljati o sudbini djece imigranata koji su u SAD-u, tzv. dreamers, koje pokriva zakon čija je kratica DACA, a koje predsjednik Donald Trump želi istjerati iz zemlje (riječ je o 700.000 osoba). Schumer je pohvalio senatore za postizanje kompromisa, ali je iskoristio i ovu prigodu da napadne Trumpa zbog njegova “izostanka” iz pregovora. Ozbiljan je to udarac na predsjednika koji voli sebe vidjeti kao onoga koji sklapa dogovore i popravlja narušenu kulturu Washingtona. A uz to je i zbog ove krize morao ostati u Washington i nije vikend proveo igrajući golf u svom omiljenom odmaralištu Mar-e-Lago na Floridi.

No protiv je glasalo 18 senatora, većina od njih demokrati, što potvrđuje da među njima ne postoji jedinstvo po tom pitanju. To, kako ih nazivaju na Kapitolu, liberalno krilo tvrdi kako se vrh stranke povukao, a Schumera su proglasili “službeno najgorim pregovaračem u Washingtonu”. U toj su skupini najugledniji demokrati, nade za predsjedničke izbore 2020. godine kao Elizabeth Warren, Dianne Feinstein, Kirsten Gillibrand, nova zvijezda koju je brutalno izvrijeđao Trump tako da je ta izjava proglašena seksualnim zlostavljanjem.

Može se zaključiti da je bitka dobivena, ali da se rat tek rasplamsava. I to u oba tabora jer i među republikancima postoji veliko nezadovoljstvo Trumpom, a i McConnellom kao liderom u Senatu.

On je bio odahnuo kad je iz igre ispao Stephen Bannon zbog svojih izjava u knjizi “Vatra i bijes”, ali se pokazuje da nije u stanju, bez pomoći demokratskog vodstva, provesti niti jednu od zakonskih odredbi. A veliko je pitanje i kako će sve izgledati do 8. veljače i neće li se tada ponoviti cijela šarada koja je zabavljala svjetsku javnost i američke građane koji ne rade za vladu. Na površinu tako izbija još jedan, sve ozbiljniji problem američke (i ne samo američke) politike: u zastupničkim tijelima sve je manji broj ozbiljnih i odgovornih političara. A kad još na čelu države sjedi nekompetentni Trump, tada dolazi do ovakvih situacija koje su čisto politikantstvo. No problem nastaje onog trenutka kad se tom sve manje kompetentnom zastupničkom tijelu prepusti donošenje odluka o kojima ovisi budućnost mira u svijetu, primjerice. Kao primjer možemo navesti Iran i nuklearni sporazum ili bilo kakvu ideju pregovora sa Sjevernom Korejom oko njezina nuklearnog programa. Ili pitanje mogućeg trgovinskog rata s Kinom ili odnos prema Rusiji kao prijetnji svjetskom miru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 13:55