SANKCIJE

AMERIČKI POTPREDSJEDNIK NAZVAO IRAN NAJVEĆOM OPASNOSTI U REGIJI Washington traži od Europljana da se povuku iz nuklearnog sporazuma s Iranom

 
Mike Pence
 Profimedia, Alamy

Američki potpredsjednik Mike Pence tražio je u četvrtak od Europljana da se povuku iz nuklearnog sporazuma s Iranom, za kojeg drži da destabilizira Bliski istok i zaprijetio je Teheranu novim sankcijama.

Na konferenciji o Bliskom istoku u Varšavi, na kojoj sudjeluju Izrael i visoki predstavnici arapskih zemalja, Pence je Iran nazvao najvećom opasnosti u regiji i zamjerio mu da svojim regionalnim ambicijama priprema novi holokaust.

Pence je također kritizirao inicijativu Francuske, Njemačke i Velike Britanije koja bi trebala omogućiti europskim tvrtkama da i dalje djeluju u Iranu bez obzira na američke sankcije.

"To je nerazborita mjera koja će samo osnažiti Iran, oslabiti EU i stvoriti još veći jaz između Europe i Sjedinjenih Država", ocijenio je Pence.

"Kucnuo je čas za naše europske partnere da se povuku iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu", zalagao se američki potpredsjednik.

Dok se Islamska Republika sprema obilježiti 40. obljetnicu svrgavanja šaha Mohammada Reze Pahlavija, Pence je obećao izvršiti maksimalni pritisak, ali nije izrijekom pozvao na promjenu režima.

"Kada se iransko gospodarstvo i dalje urušava, a iranski narod izlazi na ulice, slobodne zemlje se moraju ujediniti i pozvati iranski režim na odgovornost za zlo i nasilje koje je nanio narodu, regiji i cijelom svijetu", objasnio je.

I zatim je upozorio da će američke sankcije postati još strože, ako Iran ne promijeni svoje opasno i destabilizirajuće ponašanje.

Ali Europska unija je već odbila američki zahtjev da se povuče iz povijesnog sporazuma potpisanog s Iranom 2015. u Beču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:53