SUSRET U WASHINGTONU

Američki predsjednik Biden prima švedsku premijerku i finskog predsjednika

Finski parlament izjasnio se u utorak za priključivanje NATO-u s golemom većinom od više od 95 posto glasova

Joe Biden

 Nicholas Kamm/AFP

Američki predsjednik Joe Biden primit će u četvrtak u Bijeloj kući švedsku premijerku Magdalenu Andersson i finskog predsjednika Saulija Niinistu, priopćila je u utorak Bidenova glasnogovornica, dok se dvije zemlje ubrzano spremaju priključiti NATO-u.

"Razgovarat će o kandidaturama Finske i Švedske za članstvo u NATO-u i europskoj sigurnosti te potpori Ukrajini koju je napala Rusija", rekla je Karine Jean-Pierre.

Finski parlament izjasnio se u utorak za priključivanje NATO-u s golemom većinom od više od 95 posto glasova, čime je omogućeno da Helsinki pošalje u sjedište Sjevernoatlantskog saveza formalni zahtjev za članstvo.

Isti dan švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde potpisala je zahtjev svoje zemlje za članstvo u NATO-u.

Biden primanjem čelnika dviju nordijskih zemalja želi pokazati da snažno podupire njihov prijem u Sjevernoatlantski savez.

Iako su Finska i Švedska povijesno neutralne, ruska invazija na Ukrajinu je stubokom promijenila javno mnijenje prema pridruživanju vojnom savezu.

S izuzetkom Ankare, ostale članice NATO-a podržavaju kandidaturu te dvije zemlje. Jean-Pierre je rekla da Bidenova administracija vjeruje da će NATO postići konsenzus oko prijema Finske i Švedske.

SAD je spreman Švedskoj i Finskoj ponuditi sigurnosna jamstva tijekom pristupnog procesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 13:16