COVID-19

AMERIČKI PREDSJEDNIK DONALD TRUMP PUTEM TWITTERA POSLAO OŠTRU PORUKU GUVERNERIMA Odluka o pokretanju gospodarskih aktivnosti je na meni, a ne na vama!

Donald Trump
 AFP

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je rekao da je na njemu, a ne na guvernerima saveznih država, odluka o ponovom pokretanju gospodarskih aktivnosti.

- O tome odlučuje predsjednik i to iz više razloga. Administracija i ja blisko surađujemo s guvernerima i tako ćemo i nastaviti. Moja odluka, zajedno s guvernerima i uz savjete ostalih, bit će uskoro donesena - poručio je Trump na Twitteru. Prethodno je američki predsjednik optužio medije da su netočno prenijeli da o pokretanju ekonomije odlučuju guverneri.

Trump želi pokrenuti ekonomiju što je prije moguće, nakon što je uslijed zaraze koronavirusom umrlo 22.000 Amerikanaca, a nekoliko milijuna je ostalo bez posla.

Iako su savezne zdravstvene vlasti bile te koje su odredile mjere borbe protiv koronavirusa, poput smanjenja društvenih kontakata i nošenja maski za lice, Washington nije donio preporuke za cijelu zemlju koje se tiču zatvaranja škola, zatvaranja tvrtki ili javnih usluga, već je o tome odlučivala svaka pojedina savezna država.

Pravni stručnjaci tvrde da američki predsjednik ima ograničene ovlasti narediti građanima da se vrate na posao, ili narediti gradovima da otvore vladine ustanove, prijevoz i lokalne tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. veljača 2023 03:01