VIRTUALNI SKUP

Američki predsjednik Joe Biden na samitu s ASEAN-om koji je Trump izbjegavao od 2017.

Biden je u uvodnom obraćanju na samitu rekao da je SAD predan središnjoj ulozi 10-članog ASEAN-a u regiji
Joe Biden
 Nicholas Kamm/AFP

Američki predsjednik Joe Biden pridružio se u utorak čelnicima jugoistočne Azije na virtualnom samitu, što je prvi put u četiri godine da Washington ima kontakte na najvišoj razini s tim blokom koji se smatra ključnim za kontriranje utjecaju sve asertivnije Kine.

SAD se nije sastao s ASEAN-om na predsjedničkoj razini otkako je Bidenov prethodnik, Donald Trump, sudjelovao na samitu SAD-a i ASEAN-a u Manili 2017. U međuvremenu američki odnosi s Kinom pali su najnižu razinu zadnjih desetljeća.

Biden je u uvodnom obraćanju na samitu rekao da je SAD predan središnjoj ulozi 10-članog ASEAN-a u regiji te da članice ASEAN-a mogu očekivati da će osobno posjetiti regiju u budućnosti.

"Odnosi između SAD-a i ASEAN-a su ključni, ključni za budućnost svih milijardu naših ljudi", rekao je Biden. "Naše partnerstvo ključno je za očuvanje slobodne i otvorene indo-pacifičke regije, što je bio temelj naše zajedničke sigurnosti i prosperiteta puno desetljeća".

Premda analitičari Bidenovo sudjelovanje na samitu smatraju odrazom nastojanja da se osnaži suradnju s regijom u cilju zajedničkog suprotstavljanja jačanju utjecaja Kine, Biden u govoru Kinu nije posebno spomenuo.

Biden bi se kasnije ove godine trebao virtualnim putem sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Bijela kuća najavila je da će Biden kazati da će uložiti 102 milijuna dolara u jačanje strateškog partnerstva s ASEAN-om, kojim trenutačno predsjeda Brunej. Novac će biti namijenjen zdravlju, klimi, gospodarskim i obrazovnim programima.

Biden bi trebao uvjeriti ASEAN da nedavni američki fokus na suradnju s Indijom, Japanom i Australijom u tzv. formatu Quad te dogovor s Australijom o prodaji nuklearnih podmornica nemaju za cilj potkopavanje ASEAN-ove regionalne uloge.

Premda planira osigurati skroman iznos za promicanje trgovine s ASEAN-om, Biden se ne planira vratiti u regionalni trgovinski okvir iz kojeg se Trump povukao 2017.

Dan nakon samita ASEAN-a, Biden će sudjelovati na širem samitu istočne Azije, koji će okupiti ASEAN i druge nacije u indo-pacifičkoj regiji, rekao je visoki američki dužnosnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2023 20:53