ODGOVOR PUTINU

Američki predsjednik Joe Biden uvodi sankcije za plinovod Sjeverni tok 2

"Te su mjere dio našeg prvog paketa sankcija kao odgovor na rusko djelovanje u Ukrajini", istaknuo je američki predsjednik

Joe Biden

 Brendan SmialowskiAFP

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu da uvodi sankcije operatoru plinovoda Sjevernog toka 2 koji Rusiju povezuje s Njemačkom, što je nova mjera koja je odgovor na poteze Vladimira Putina u vezi s Ukrajinom.

"Danas sam naredio mojoj administraciji da uvede sankcije za Sjeverni tok 2 AG i za njegove čelnike", rekao je predsjednik u priopćenju. Matična tvrtka te kompanije je ruski Gazprom.

"Te su mjere dio našeg prvog paketa sankcija kao odgovor na rusko djelovanje u Ukrajini", istaknuo je američki predsjednik.

Ova odluka, uperena protiv jedne od najvećih geostrateških inicijativa Rusije, zemlje bogate energentima, događa se pošto je Njemačka u utorak izvijestila da zaustavlja sporni plinovod.

Taj podvodni plinovod, dug 1.230 km i vrijedan 11 milijarda dolara, dovršen je krajem 2021., ali još nije pušten u pogon, u očekivanju njemačke dozvole.

Sjedinjene Države se od početka projekta protive plinovodu koji će gospodarski i strateški oslabiti Ukrajinu i, po njihovoj ocjeni, povećati ovisnost Europske unije o ruskom plinu.

Joe Biden je zahvalio njemačkom kancelaru Olafu Scholzu zbog toga što "smatra Rusiju odgovornom za njezine postupke".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2022 01:21