MEKSIČKI ZALJEV

Američki ribari postali bogati zahvaljujući naftnoj mrlji

Američki mediji tvrde da će ribarskoj industriji Meksičkog zaljeva trebati puno vremena da se vrati u normalu
FILE - In this Aug. 29, 2006 file photo, a shrimp boat works its way up the Mississippi River Gulf Outlet as three fisherman try their luck from the shore in Shell Beach, La. Scientists surveyed by the AP consistently described the Gulf as "resilient" when asked about its future. (AP Photo/Bill Haber, file)
 AP

NEW ORLEANS - Britanska naftna tvrtka BP započela je finalne radove na defintivnom začepljivanju podvodnog otvora iz kojeg je nakon eksplozije na naftnoj bušotini više od 12 tjedana u vode Meksičkog zaljeva istjecala sirova nafta, a ribari američkog priobalja uskoro trebaju započeti svoju sezonu izlova škampa.

Tradicija bez škampa

“Blagoslov brodova” društveno je okupljanje kojim ribari Louisiane tradicionalno najavljuju novu sezonu ribolova, ali umjesto uobičajenih škampa i rakova, na roštilju su se ove godine našli piletina i kobasice. Većina ribara je svjesna da će proći godine prije povratka u normalno stanje.

Međutim, kako tvrde britanski mediji, puno ribara s obala Louisiane i Alabame postat će bogataši nakon što im BP isplati naknade za njihovo sudjelovanje u čišćenju naftne mrlje iz Meksičkog zaljeva. Kako piše Daily Mail, ribari iz gradića Bayou La Batre iz države Alabame zaradili su u tri mjeseca stotine tisuća funti nakon što su dopustili da njihovi ribarski brodovi budu korišteni u operacijama čišćenja.

Tendenciozni napisi

U Bayou La Batre koji je postao grad “spillionairesa” - termin nastao kombiniranjem riječi spill (curenje) i millionaires (milijunaši) - slilo se toliko novca, tvrdi D0aily Mail, da vlasti u njemu strahuju za njegovu budućnost.

Američki mediji, međutim, tvrde da su napisi poput ovog u Daily Mailu tendenciozni i netočni, te da će većini američkih ribara iz Meksičkog zaljeva trebati godine da se oporave od posljedica katastrofe u tom zaljevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:22