NEW YORK

Američki savezni tužitelj Berman ipak odstupio nakon spora s glavnim državnim odvjetnikom

Berman je bio zadužen za procesuiranje nekih suradnika američkog predsjednika Donalda Turmpa otkako je preuzeo dužnost 2018. godine
Geoffrey Berman
 Johannes Eisele/AFP

Geoffrey Berman, poznati savezni tužitelj u New Yorku koji je vodio istrage suradnika američkog predsjednika Donalda Trumpa objavio je u subotu da ipak napušta dužnost zaključujući tako spor s glavnim američkim državnim odvjetnikom.

Spor je izbio u petak kad je glavni američki državni odvjetnik William Barr najavio njegov odlazak, a Berman je nakon toga odgovorio da nema namjeru odstupiti i poručio da se njegove istrage nastavljaju.

U subotu američki mediji prenijeli su da je Barr uputio pismo Bermanu u kojemu je naveo da je zbog odbijanja Bermana da odstupi zatražio od američkog predsjednika da ga smijeni s te savezne dužnosti u New Yorku.

U pismu Barr je optužio Bermana da je odabrao "javni spektakl umjesto javne službe" te će ga predsjednik, temeljem svojih ovlasti, smijeniti s mjesta saveznog tužitelja.

Barr je to učinio u trenutku kad je i sam izložen kritikama da omogućava Trumpu politiziranje pravosuđa.

Trump je već smijenio nekoliko pravosudnih dužnosnika koji su bili kritični prema njegovu upravljanju državom.

Barr je na Bermanov položaj privremeno imenovao njegovu zamjenicu Audrey Strauss.

Berman je bio zadužen za procesuiranje nekih suradnika američkog predsjednika Donalda Turmpa otkako je preuzeo dužnost 2018. godine.

Berman je istraživao bivšeg osobnog odvjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa Michaela Cohena, koji je služio zatvorsku kaznu jer je lagao svjedočeći u Kongresu te zbog porezne prevare u izbornoj kampanji.

Bermanov ured također je nadzirao istragu o Rudyju Giulianiju, sadašnjem Trumpovu osobnom odvjetniku.

Vodio je i istragu o pokojnom financijeru Jeffreyu Epsteinu, optuženom za spolno zlostavljanje maloljetnica te je ranije ovaj mjesec optužio britanskog princa Andrewa da ne surađuje u tom slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:01