NASTAVAK DIJALOGA

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost sastaje se sa šefom kineske diplomacije

Dvije zemlje nastoje suzbiti proizvodnju fentanila, ali je i dalje ostalo otvoreno pitanje Tajvana

(COMBO) This combination of pictures created on January 25, 2024 shows US National Security Advisor Jake Sullivan in Davos, on January 16, 2024 andina‘s Foreign Minister Wang Yi in Brasilia on January 19, 2024. China‘s top diplomat Wang Yi will visit Thailand on January 26, where he will meet with US National Security Advisor Jake Sullivan, Beijing‘s foreign ministry said.
”As agreed by China and the United States, Wang Yi will hold a new round of meetings with National Security Advisor Sullivan of the United States in Bangkok,” the foreign ministry said in a statement, adding Wang would be in Thailand until Monday. (Photo by Fabrice COFFRINI and Sergio Lima/AFP)

 Sergio Lima/Afp

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastat će se s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yiom u Bangkoku u petak i subotu, u skladu s dogovorom čelnika SAD-a i Kine da će produbiti dijalog između dviju najvećih svjetskih ekonomija.

Sastanak se održava nešto više od dva mjeseca nakon četverosatnog sastanaka američkoga predsjednika Joea Bidena i njegova kineskoga kolege Xi Jinpinga na marginama summita Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) u San Franciscu.

Biden i Xi dogovorili su se tada da će otvoriti predsjedničku "crvenu liniju", obnoviti komunikaciju između dvije vojske te nastojati suzbiti proizvodnju fentanila, ali je i dalje ostalo otvoreno pitanje Tajvana.

"Ovaj sastanak nadovezuje se na dogovor predsjednika Bidena i Xija u studenom na sastanku u Woodsideu da će održavati stratešku komunikaciju i odgovorno upravljati odnosima", priopćila je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson.

Sastanak u Bangkoku potvrdilo je u priopćenju i kinesko ministarstvo vanjskih poslova. "Kako je dogovoreno između Kine i Sjedinjenih Država, Wang Yi održat će novi niz sastanaka s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom u Bangkoku", stoji u priopćenju.

Sullivan će se, dodala je Watson, u Bangkoku sastati i s tajlandskim premijerom Sretthom Thavisinom i potpredsjednikom vlade Parnpreejem Bahiddha-nukarom. "Na tim sastancima g. Sullivan će potvrditi važnost američko-tajlandskoga sporazuma o savezništvu i partnerstvu te razgovarati o mogućnostima jačanja suradnje u nizu bilateralnih i globalnih pitanja", priopćila je Watson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:51