ANTONY BLINKEN

Američki šef diplomacije: ‘Brinu nas policijski dosjei pojedinaca iz talibanske vlade‘

Američki državni tajnik Antony Blinken ocijenio je u srijedu da će talibani morati "zaslužiti" legitimitet u međunarodnoj zajednici
Antony Blinken
 Olivier Douliery/AFP

Američki državni tajnik Antony Blinken ocijenio je u srijedu da će talibani morati "zaslužiti" legitimitet u međunarodnoj zajednici pošto su imenovali vladu u kojoj su osobe za kojima tragaju američke vlasti.

Afganistanska prijelazna vlada "sastavljena je isključivo od pripadnika talibana i njihovih bliskih suradnika. (...) Zabrinuti smo zbog članstva i policijskih dosjea nekih pojedinaca" s UN-ova popisa sankcija, istaknuo je Blinken na tiskovnoj konferenciji organiziranoj u američkoj zračnoj bazi u Ramsteinu, u Njemačkoj.

"Razumijemo da talibani to prikazuju kao privremenu vladu. Sudit ćemo o njima poslije po njihovim djelima", upozorio je američki diplomatski čelnik.

"Talibani traže međunarodni legitimitet. Svaki legitimitet i svaka potpora moraju se zaslužiti", dodao je.

Ranije tijekom poslijepodneva Blinken i njegov njemački kolega Heiko Maas predsjedali su virtualnim sastankom ministara 20 zemalja u vezi s koordinacijom međunarodnog odgovora na talibansko preuzimanje vlasti u Afganistanu.

"Razgovarali smo o tome što ćemo učiniti kako bi talibani poštovali svoja obećanja i obveze: da će ljudima dopustiti slobodno kretanje, poštujući njihova temeljna prava, uključujući žene i manjine; paziti da se Afganistan više ne koristi kao baza za terorističke napade; da neće progoniti one koji odluče ostati u Afganistanu (...)", nabrajao je Blinken.

Istaknuvši potrebu brzog slanja "humanitarne pomoći" stanovništvu, Heiko Maas je pozvao talibane da omoguće pristup UN-a zemlji.

"Planirano otvaranje kabulske zračne luke bit će korak u tom smjeru. To je veoma važna etapa, nadamo se da će uskoro biti okrunjena uspjehom", rekao je njemački ministar.

Antony Blinken je pak rekao da Sjedinjene Države čine "sve što je u njihovoj moći" kako bi se nastavili evakuacijski letovi iz Afganistana.

Optužio je talibane da sprječavaju polaske zrakoplova pod izlikom da neki putnici nemaju ispravne putne dokumente.

SAD ocjenjuje da u Afganistanu još stotinjak američkih građana čeka da napusti zemlju, ali i tisuće bivših suradnika američke vojske koji strahuju od talibanske odmazde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:18