SVE SABOTIRA - TRUMP

Američki Senat danas bi mogao izglasati paket od 61 milijarde dolara za Ukrajinu. Najteži dio slijedi nakon toga

Republikanci su mjesecima zahtijevali da zakon o inozemnoj pomoći uključi mjere na američkim granicama

Zgrada Kongresa SAD-a

 Samuel Corum/Getty Images Via Afp

Američki Senat mogao bi u utorak izglasati paket pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu od 95,34 milijarde dolara, no neizvjesna je sudbina tog zakona u Predstavničkom domu koji kontroliraju republikanci koji su najavili njegovo odbacivanje u sadašnjem obliku.

Ubrzo nakon što je uklonjena posljednja proceduralna prepreka u Senatu s kojom se zakon suočio, republikanski protivnici zakona zakočili su njegovo usvajanje držanjem beskrajnih govora.

Prolaz zakona u Senatu u utorak čini se sigurnim jer je čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell uspio osigurati potporu najmanje 17 republikanskih zastupnika, više nego dovoljno da se premaši prag od 60 glasova potrebnih za prolaz tog zakona u domu od 100 senatora.

Oba doma moraju biti "za"

Ali oba doma Kongresa moraju odobriti zakon prije nego što ga demokratski predsjednik Joe Biden može potpisati.

Zakon se suočava s velikim neizvjesnostima u Predstavničkom domu, gdje je republikanski predsjednik tog doma Mike Johnson prigovorio da zakon ne sadrži odredbe za zaustavljanje rekordnog dotoka migranata preko granice SAD-a i Meksika.

"Ako Senat ne usvoji nijednu promjenu politike na granicama, Predstavnički dom morat će donijeti vlastite mjere o ovim važnim stvarima", rekao je Johnson u izjavi objavljenoj kasno u ponedjeljak.

"Amerika zaslužuje bolje od statusa quo iz Senata", dodao je Johnson, koji je u prošlosti sugerirao da bi Predstavnički dom mogao podijeliti zakon u zasebne zakone.

Senator John Thune, drugi republikanac po važnosti u domu, rekao je da nije jasno što će Johnson učiniti.

"Predstavnički dom će, pretpostavljam, pokrenuti nešto. Očito je da će odgovoriti na potrebe Izraela", izjavio je Thune.

Tvrdi republikanci predviđaju da će zakon potpuno propasti kad dođe pred Predstavnički dom.

"Zakon koji je danas pred nama... nikad neće proći u Predstavničkom domu, nikad neće postati zakon", rekao je republikanski senator Rick Scott iz Floride u noćnom maratonu za govornicom u Senatu.

Zakon uključuje 61 milijardu dolara za Ukrajinu, 14 milijardi dolara za Izrael u ratu protiv Hamasa i 4,83 milijarde dolara za podršku partnerima u Indo-Pacifiku, uključujući Tajvan, kao i za odvraćanje od agresije Kine.

Također bi osigurao 9,15 milijardi dolara humanitarne pomoći civilima u Gazi i Zapadnoj obali, Ukrajini i drugim zonama sukoba diljem svijeta.

Republikanci su mjesecima zahtijevali da zakon o inozemnoj pomoći uključi mjere na američkim granicama.

Trump protiv dogovora

Ali dvostranački dogovor o granici, o kojem se pregovaralo mjesecima, propao je nakon što je Donald Trump, vodeći stranački kandidat za Bijelu kuću, tražio njegovo odbacivanje.

Trump, koji se nada iskoristiti pitanje granice kako bi svrgnuo Bidena s vlasti na izborima u studenome, kritizirao je prijedlog zakona o inozemnoj pomoći, rekavši na društvenim mrežama da bi pomoć američkim saveznicima umjesto toga trebala biti u obliku zajmova.

Biden već mjesecima poziva Kongres da požuri s novom pomoći Ukrajini i američkim partnerima u Indo-Pacifiku, uključujući Tajvan. Nakon Hamasovog napada na Izrael 7. listopada, zatražio je i sredstva za saveznika SAD-a, s humanitarnom pomoći za Palestince u Gazi.

Ukrajinski dužnosnici upozorili su na nestašicu oružja u trenutku kad Rusija nastavlja s novim napadima.

Ali pomoć Ukrajini suočava se s velikim nevoljama u Predstavničkom domu, gdje Trumpovi interesi imaju veći utjecaj kod republikanaca koji kontroliraju dom tankom većinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 06:21