ZAVRŠENO GLASOVANJE

Američki Senat odobrio 61 milijardu dolara za Ukrajinu, velik novac predviđen i za Tajvan i Izrael

Oba doma Kongresa moraju odobriti zakon prije nego što ga predsjednik Joe Biden može potpisati

Mitch McConnell

 Brendan Smialowski/AFP

Američki Senat pod vodstvom demokrata u utorak je izglasao usvajanje paketa pomoći od 95,34 milijarde dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan. U glasovanju koje se održalo prije zore zakonodavci su prešli prag od 60 glasova za slanje zakona u Dom, objavio je The Guardian.

Joe Biden već mjesecima poziva Kongres da požuri s novom pomoći Ukrajini i američkim partnerima u Indo-Pacifiku, uključujući Tajvan. Nakon Hamasovog napada na Izrael 7. listopada, američki predsjednik također je zatražio sredstva za američkog saveznika, ali i humanitarnu pomoć za Palestince u Gazi.

Ukrajinski dužnosnici upozorili su na nestašicu oružja u trenutku kad Rusija nastavlja s novim napadima.

Oba doma Kongresa moraju odobriti zakon prije nego što ga Biden može potpisati.

Zakon ima velike izglede doći do govornice u Zastupničkom domu, gdje ga je republikanski predsjednik Mike Johnson kritizirao zbog nedostatka konzervativnih odredbi za zaustavljanje rekordnog protoka migranata preko američko-meksičke granice.

"U nedostatku primitka bilo kakve promjene granične politike od Senata, Predstavnički dom morat će nastaviti raditi po vlastitoj volji o ovim važnim stvarima", rekao je Johnson kasno u ponedjeljak.

"Amerika zaslužuje bolje od statusa quo Senata", dodao je Johnson.

Senator John Thune, drugi republikanac u Domu, rekao je da nije jasno što će Johnson učiniti.

"Pretpostavljam da će Dom nešto poduzeti. Očito je da će se obratiti Izraelu", izjavio je.

"Zakon koji je danas pred nama... nikad neće proći u Zastupničkom domu, nikad neće postati zakon", rekao je republikanski senator Rick Scott iz Floride.

Zakon uključuje 61 milijardu dolara za Ukrajinu, 14 milijardi dolara za Izrael u ratu protiv Hamasa i 4,83 milijarde dolara za podršku partnerima u Indo-Pacifiku, uključujući Tajvan, kao i odvraćanje od agresije Kine. Trebao bi osigurati i 9,15 milijardi dolara humanitarne pomoći civilima u Gazi i Zapadnoj obali, Ukrajini te drugim zonama sukoba diljem svijeta.

Republikanci su mjesecima zahtijevali da zakon o inozemnoj pomoći uključi i granična ograničenja. Dvostranački sporazum o granici naišao je na kritike većine republikanaca u Senatu nakon što ga je odbacio Donald Trump, vodeći stranački kandidat za Bijelu kuću.

Trump, koji želi iskoristiti pitanje granice kako bi zbacio Joea Bidena s vlasti na izborima u studenome, u međuvremenu je kritizirao prijedlog zakona o inozemnoj pomoći, napisavši na društvenim mrežama da pomoć američkim saveznicima umjesto toga treba biti u obliku zajmova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:31