ODBACILI REZOLUCIJU

Američki senat podržao 650 milijuna dolara vrijednu prodaju 280 naprednih raketa Saudijskoj Arabiji

Neki članovi Kongresa kritizirali su tu autoritarnu kraljevinu zbog djelovanja u ratu u Jemenu

Princ Mohammed bin Salman

 Thomas Samson/AFP

Američki senat u utorak je odbacio rezoluciju kojom bi se zabranila 650 milijuna dolara vrijedna prodaja 280 naprednih raketa srednjeg dometa Saudijskoj Arabiji.

Rezoluciju koju su predstavili republikanci Rand Paul i Mike Lee te demokrat Bernie Sanders odbacilo je 67, a prihvatilo 30 senatora.

Iako dio zastupnika smatra Saudijsku Arabiju važnim partnerom na Bliskom istoku, članovi Kongresa kritizirali su tu autoritarnu kraljevinu zbog djelovanja u ratu u Jemenu, sukobu koji se smatra jednim od najvećih humanitarnih katastrofa na svijetu.

„Izvoz dodatnih raketa Saudijskoj Arabiji samo će nastaviti ovaj sukob i dodatno doliti ulje na vatru“, rekao je Sanders u govoru kojim je tražio podršku za rezoluciju.

SAD će Saudijskoj Arabiji prodati 280 raketa zrak-zrak koje proizvodi Raytheon Technologies. Vlada američkog predsjednika Joea Bidena ranije u utorak je objavila da se strogo protivi rezoluciji, prenosi Reuters.

Njeno usvajanje „potkopalo bi predanost predsjednika pomoći obrani našeg partnera u vrijeme sve učestalijih napada dronovima i raketama na civile u Saudijskoj Arabiji“, priopćeno je iz Bijele kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:22