51 GLAS ZA, 43 PROTIV

Američki Senat potvrdio Haspel za novu ravnateljicu CIA-e

Gina Haspel
 Aaron P. Bernstein/File Photo / REUTERS

Američki Senat potvrdio je u četvrtak Ginu Haspel za ravnateljicu Središnje obavještajne agencije CIA-e, okončavši tešku borbu za njezinu potvrdu fokusiranu na njezinu povezanost s CIA-inim okrutnim metodama ispitivanja zatvorenika.

Haspel, koja će biti prva žena na čelu CIA-e, 33-godišnja je veteranka te agencije i trenutačno njezina v.d. ravnateljica.

Potvrđena je s 51 glasom za i 43 protiv, a za potvrdu je trebala obična većina od 100 senatora.

Mnogi su joj se protivili zbog njezine povezanosti s CIA-inim okrutnim metodama ispitivanja nakon terorističkih napada 11. rujna, uključujući polijevanje vodom.

Protiv nje bio je republikanski senator John McCain, koji je i sam bio mučen kao ratni zarobljenik u Vijetnamu.

No imala je snažnu potporu Trumpove administracije, mnogih sadašnjih i budućih obavještajnih časnika i puno zastupnika, uključujući demokrate.

Haspel (61) je "najkvalificiranija osoba koju je predsjednik mogao izabrati na čelno mjesto CIA-e i najprikladnija kandidatkinja u povijesti agencije", rekao je predsjednik obavještajnog senatskog odbora Richard Burr nakon što je odbor u srijedu odobrio njezino imenovanje.

CIA se više neće služiti tehnikama nasilnog ispitivanja uvedenima nakon 11. rujna koje se smatraju mučenjem, čak ni ako to naredi predsjednik, zajamčila je 9. svibnja u Kongresu Haspel.

"Bezrezervno vam jamčim da pod mojim vodstvom CIA neće ponovo primjenjivati program ispitivanja i zatvaranja pod pritiskom", rekla je Haspel tada pred senatskim odborom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:49