VAŽAN KORAK

Američki Senat potvrdio Ketanji Brown Jackson za prvu crnu sutkinju u povijesti Vrhovnog suda

Sud ima snažan utjecaj pitanjima poput pobačaja, oružja, zakona o glasačkim pravima, LGBT prava, vjerskih sloboda, smrtne kazne

Ketanji Brown Jackson 

 Kevin Dietsch/AFP

Američki Senat potvrdio je u četvrtak Ketanji Brown Jackson kao prvu crnu sutkinju u povijesti Vrhovnog suda.

Jackson je nominirao američki predsjednik Joe Biden. Za nju je glasalo 53 zastupnika, a 47 ih je bilo protiv. Troje republikanaca - Susan Collins Lisa Murkowski Mitt Romney pridružili su se Bidenovim demokratima i podržali Jackson.

Za potvrdu njezinu nominacije bila je potrebna obična većina.

Jackson dolazi na mjesto 83-godišnjeg Stephena Breyera u liberalni blok suda sa sve asertivnijom konzervativnom većinom 6-3.

Breyer bi trebao služiti do isteka aktualnog sudskog mandata, koji obično završava krajem lipnja, a Jackson će nakon toga službeno prisegnuti.

Jackson (51) je na početku svoje karijere radila kao službenica za suca Breyera.

Od 115 sudaca u Vrhovnom sudu od osnivanja 1789., samo dvojica su bili crnci - Clarence Thomas koji je imenovan 1991. i još je u službi te Thurgood Marshall koji je otišao u mirovinu 1991., a umro 1993.

Sutkinja Sonia Sotomayor jedina je osoba latinoameričkog podrijetla u sudu.

Jackson je postala šesta žena u Vrhovnom sudu i pridružit će se aktualnim sutkinjama Amy Coney Barrett, Eleni Kagan i Soniji Sotomayor te umirovljenoj Sandri Day O'Connor i pokojnoj Ruth Bader Ginsburg.

Predsjedničke nominacije za Vrhovni sud postale su žarište u američkoj politici.

Sud ima snažan utjecaj u oblikovanju američke politike u vrućim pitanjima poput pobačaja, oružja, zakona o glasačkim pravima, LGBT prava, vjerskih sloboda, smrtne kazne.

Prije nego što se Jackson pridruži kolegama, Vrhovni sud trebao bi donijeti odluku u velikim slučajevima, uključujući onaj koji bi mogao poništiti značajnu presudu iz 1973. kojom je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji i drugi koji bi mogao proširiti prava na oružje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:09