SAM ISPLANIRAO ISPRAĆAJ

AMERIČKI SENATOR POKOPAN NA PRIVATNOJ CEREMONIJI Na komemoraciji govorili Obama i Bush, aktualni predsjednik Trump nije bio pozvan

 
 Joshua Roberts / REUTERS

Američki senator i veteran rata u Vijetnamu John McCain pokopan je na privatnoj ceremoniji u nedjelju na groblju Pomorske akademije SAD-a u Annapolisu u državi Maryland.

McCain je pokopan uz vojne počasti uz svog prijatelja admirala Chucka Larsona, koji je umro 2014.

Republikanski senator i predsjednički kandidat koji je više od pet godina proveo u zarobljeništvu u Vijetnamu, posljednji put je govorio na Akademiji u listopadu prošle godine kada je kadetima poručio da ga je ta škola pripremila za izazove s kojima se kasnije suočio.

McCain je umro 25. kolovoza u 82. godini života od raka mozga.

Nakon što mu je najprije odana počast u njegovoj Arizoni, lijes s njegovim posmrtnim ostacima bio je postavljen u zgradi Kongresa u petak, a u subotu je održana komemoracija u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu gdje su govorili bivši predsjednici, demokrat Barack Obama i republikanac George Bush. Članovi obje stranke tijekom komemoracije stajali su uz lijes.

The casket is pictured leaving the memorial service of U.S. Senator John McCain (R-AZ) at National Cathedral in Washington, U.S., September 1, 2018.      REUTERS/Chris Wattie
Chris Wattie / REUTERS
Oproštaj od McCaina u katedrali u Washingtonu

Na ispraćaj nije bio pozvan sadašnji predsjednik Donald Trump koji je subotu proveo u svom golf klubu u Virginij.

Bivši predsjednici, koji u pobijedili McCaina na izborima na nacionalnoj razini i u stranci, opisali su ga kao ozbiljnog branitelja vrijednosti i časti.

"On je razumio da neka načela nadilaze politiku. Neke vrijednosti nadilaze stranku", rekao je Obama. "John je vjerovao u poštene argumente i slušanje gledišta drugih".

The casket of Senator John McCain, R-Ariz., is carried down the steps of the U.S. Capitol in Washington, U.S. September 1, 2018. Marvin Joseph/Pool via REUTERS     TPX IMAGES OF THE DAY
Marvin Joseph/Pool / REUTERS

"Učinio nas je boljim predsjednicima, kao što je i Senat učinio boljim, kao što je i ovu zemlju učinio boljom", rekao je Obama.

Veliki dio ispraćaja isplanirao je sam McCain, uključujući i poziv bivšim predsjednicima.

"On je bio častan i uvijek je priznavao da su i njegovi protivnici bili domoljubi i ljudska bića", rekao je Bush o svom bivšem stranačkom kolegi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 11:44