VJETAR GA OTPUHAO

Američki stručnjaci ‘posložili kockice‘: ‘Sada znamo što je kineski balon ciljao!‘

Incident je dodatno zategao odnose SAD-a i Kine i potaknuo američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena da odgodi planirani posjet Pekingu

Antony Blinken i tajanstveni balon

Američki dužnosnici vjeruju da je kineski balon koji je oboren nakon što je preletio kontinentalni dio Sjedinjenih Država izvorno imao putanju koja bi ga vodila iznad Guama i Havaja, ali su ga vjetrovi otpuhali s kursa.

To je u srijedu rekao američki dužnosnik pod uvjetom da ostane anoniman.

Balon, za koji Washington optužuje Peking da ga koristi za nadzor, a Kina kaže da je bio civilni istraživački brod, plovio je iznad Aleutskih otoka na Aljasci, potom iznad Kanade i središnjih Sjedinjenih Država prije nego što ga je američka vojska oborila 4. veljače u blizini obale Južne Karoline.

Incident je dodatno zategao odnose SAD-a i Kine i potaknuo američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena da odgodi planirani posjet Pekingu prošlog tjedna.

Američka vojska i obavještajne agencije pratile su balon kad je poletio s otoka Hainan u blizini južne obale Kine, izvijestio je u utorak Washington Post.

Američka vojska priopćila je u ponedjeljak da je izvukla kritičnu elektroniku iz balona, kao i velike dijelove samog plovila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 06:26