Report Gojka Drljače

Američki sud odbacio nagodbu u najvećem slučaju zbog epidemije opijata koja je ubila 500.000 ljudi

Purdue je bio proizvođač OxyContina, lijeka za bolove, za koji se tvrdi da je imao vrlo važnu ulogu u širenju epidemije opijata
 Bryan Olin Dozier/NurPhoto via AFP

Američki federalni sud odbacio je nagodbu s farmaceutskom kompanijom Purdue od 4,5 milijardi dolara zbog toga što je ranija presuda suca u stečajnom postupku između ostalog prihvatila da se većinske vlasnike kompanije, obitelj Sackler, neće nakon nagodbe smjeti dalje tužiti zbog odgovornosti za epidemiju opijata u Sjedinjenim Državama.

Sud koji je zasjedao u New Yorku, prema pisanju FT-a, protumačio je da je stečajni sudac preširoko shvatio svoje ovlasti te ne može propisivati odnose koje nemaju isključive veze s dužničko-vjerovničkim odnosima.

Prema dijelu te poništene nagodbe obitelj Sackler pristala je uložiti 4,5 milijardi dolara osobnog bogatstva kako bi platila odštetu žrtvama opijata i financirala kampanju za izbjegavanje krize opijata. Istodobno, imovina kompanije Purdue trebala se transferirati na novu kompaniju koja će razvijati tretman za pretjerano korištenje opijata te proizvoditi ostale lijekove koji ne služe za ublažavanje bolova.

No, javni odvjetnici iz osam država utvrdili su kako je obitelj Sackler u razdoblju 2008. – 2017. zaradila od Purduea 10 milijardi dolara te su stoga zaključili kako se takvom nagodbom zapravo pogoduje obitelji Sackler.

image
Kristoffer Tripplaar/Alamy/Alamy/Profimedia

Purdue je bio proizvođač OxyContina, lijeka za bolove, za koji se tvrdi da je imao vrlo važnu ulogu u širenju epidemije opijata koja je, procjenjuje se, ubila 500.000 Amerikanaca.

Branitelji obitelji Sackler i predstavnici kompanije Purdue poručuju kako će poništenje nagodbe voditi u godine daljnjeg parničenja te će žrtve i njihove obitelji puno duže čekati na odštete.

Brif:

1 McDonald's traži povrat 105 milijuna dolara od svog bivšeg glavnog izvršnog direktora Stevea Easterbrooka. To je novac koji je Easterbrook kroz različite nagrade, a morao je otići jer se upustio u više seksualnih odnosa sa zaposlenicama McDonald'sa.

2 Bivši odvjetnik Donalda Trumpa, Michael Cohen, tvrdi da je vraćen u zatvor kako bi ga se ušutkalo te traži odštetu od 20 milijuna dolara.

3 Trošak rada mjeren satima u trećem je kvartalu 2021. u EU narastao za 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Najveći porast zabilježen je sektoru smještaja i posluživanja hrane i iznosio je 14,2 posto. S porastom od 12,9 posto pratio ga je sektor Umjetnost, zabava i rekreacija.

Prijedlog dnevnog štiva:

Minecraft je premašio 1 tisuću milijardi pregleda na YouTubeu!

Sjedinjene države stavile su 34 kineske istraživačke institucije na crnu listu između ostalog i zbog podrške kineskim vojnim snagama u razvoju oružja za kontrolu uma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:15