OVLASTI PREMA ZAKONU

Američki veleposlanik najavio sankcije za korumpirane osobe iz BiH: ‘Nećemo im izdavati vize‘

Upitan o kojim je osobama riječ, Eric Nelson nije želio odgovoriti rekavši da to može biti bilo tko
Milorad Dodik 
 ATTILA KISBENEDEK/AFP

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson najavio je u četvrtak kako će SAD proširiti popis osoba iz BiH koje će se sankcionirati radi korupcije, no nije želio reći o kojim je osobama riječ.

"Dakle, nećemo izdavati vize, poslovne ili turističke bilo kojim korumpiranim ljudima koji žele putovati ili investirati u SAD. Imamo te ovlasti prema našem zakonu o imigracijama", izjavio je Nelson televiziji N1.

Upitan o kojim je osobama riječ, Nelson nije želio odgovoriti rekavši da to može biti bilo tko.

SAD su zabranu izdavanja vize za sadašnjeg člana predsjedništva BiH Milorada Dodika uvele još 2017., a nešto kasnije na isti je način kažnjen i Dodikov bliski suradnik, bivši predsjedatelj Vijeća ministara Nikola Špirić.

Razlika je bila u tome što je Dodik sankcioniran kao osoba koja je označena prijetnjom za provedbu Daytonskog sporazuma, a Špirić je na "crnu listu" dospio kao osoba umiješana u "ozbiljnu korupciju".

Zbog korupcije je mjeru zabrane ulaska u SAD dobio i bivši glavni tajnik Stranke demokratske akcije Amir Zukić.

Nelson je rekao da je administracija predsjednika Joea Bidena korupciju označila kako izravnu sigurnosnu prijetnju SAD-u i da će odlučno reagirati prema osobama koje su u to umiješane na Balkanu.

"Mi jačamo procedure kako bi obranili SAD od potencijalnih korumpiranih pojedinaca i kako bi zaštitili BiH i pomogli u borbi protiv korupcije", rekao je Nelson.

Predsjednik Biden je za koordinatora za politiku sankcija imenovao Jamesa O'Brinena, savjetnika bivše državne tajnice Madeleine Albright tijekom rata u BiH.

Bio je i posebni američki izaslanik za BiH izravno uključen u pregovore koji su doveli do Daytonskog sporazuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2022 19:20