KLJUČNA ODLUKA

Američki Vrhovni sud raspravlja o republikanskom zahtjevu da se poništi Obamacare

Biden je kritizirao republikance koji u vrijeme pandemije koronavirusa žele ukinuti zakon o dostupnoj zdravstvenoj skrbi ACA
Vrhovni sud SAD-a
 Al Drago/Getty Images/AFP

Američki Vrhovni sud u utorak će održati saslušanje na temu republikanskog zahtjeva za poništenjem zakona o zdravstvenom osiguranju, poznatom kao Obamacare.

Novoizabrani demokratski predsjednik Joe Biden kritizirao je republikance koji u vrijeme pandemije koronavirusa žele ukinuti zakon o dostupnoj zdravstvenoj skrbi ACA, prozvanog Obamacare po bivšem predsjedniku koji ga je donio.

Ovaj slučaj posljednji je u nizu republikanskih pravnih osporavanja zakona iz 2010. koji se smatra jednim od najznačajnijih poteza Obame.

Vrhovni sud trenutno ima konzervativnu većinu od 6 naprema 3, nakon što je Senat prošli mjesec potvrdio treće imenovanje republikanskog predsjednika Donalda Trumpa u to tijelo, sutkinju Amy Coney Barrett.

Većina pravnih stručnjaka smatra kako najviši američki sud neće donijeti odluku kojom će ukinuti Obamacare. Vrhovni sud je već 2012. i 2015. odbacio pokušaje republikanaca da se to učini.

Texas, savezna država u kojoj su na vlasti republikanci, 2018. podigao je tužbu kako bi srušio taj zakon, a u tome je dobio i podršku Trumpove vlade.

Suci će videokonferencijom saslušati 80 minuta argumenata žalbe koalicije demokratski predvođenih saveznih država poput Kalifornije i New Yorka, te Zastupničkog doma u kojem većinu imaju demokrati.

Ukidanjem ACA-e bez zdravstvenog osiguranja bi ostalo do 20 milijuna Amerikanaca, a osiguravajuće kuće bi ponovno smjele odbijati klijente koji imaju već imaju neke zdravstvene teškoće.

„Mislimo da ima devet sudaca koji će povezati stvari i uvidjeti koliko je ovo važno“, rekao je kalifornijski glavni tužitelj Xavier Becerra, demokrat koji predvodi 20 država u obrani Obamacarea.

„Mislimo da postoje velike šanse da će Amerikanci i dalje imati dobro zdravstveno osiguranje“, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:13