STRAH OD NOVE KRIZE

Američki Wall Street doživio najveći pad od 2008. godine, azijske burze opet u minusu

Veliki gubici zabilježeni su i u Latinskoj Americi gdje su negativni rekorderi Sao Paolo (-8 posto) te Buenos Aires (-10 posto)
 AFP

HONG KONG - Američki Wall Steet u ponedjeljak je doživio najveći pad u jednom danu još od 2008. godine. Indeks Dow Jones - industrijski prosjek pao je za 5.55 posto, S&P za 6.7 posto, a Nasdaq gotovo 7 posto (6.9).

Pad na američkom tržištu osjetio se i diljem svijeta . Frankfurtska je burza pala za 5 posto, pariška za 4.7, a Londonska 3.4 posto. Veliki gubici zabilježeni su i u Latinskoj Americi gdje su negativni rekorderi Sao Paolo (-8 posto) te Buenos Aires (-10 posto).

Azijske burze također su dodatno pale u utorak, produbljujući gubitke od proteklih dana izazvane smanjivanjem kreditnog rejtinga Sjedinjenih Američkih Država , ali i dužničkom krizom u Europi. Negativno poslovanje imali su Tokio (-3.34 posto), Hong Kong (-6.01 posto), Sydney (-2 posto), Seoul (-7.50 posto) te Taipei (-1 posto).

I dok su cijene zlata postigle su rekordnu razinu (1754.24 dolara za uncu), a sirova nafta opada, azijske dionice ponovo su potonule unatoč trudu grupa G7 i G20 da ojačaju globalnu ekonomiju te Europske centralne banke da sanira dug eurozone.

- Burze su sada užasno mjesto za biti. Najčešće pitanje je koliko dalje dionice mogu padati. Ljudi trenutačno trguju slušajući emocije umjesto da sagledaju racionalnu situaciju. Svim se tržištima širi panika - rekao je Chris Weston iz Melbournea, inače stručnjak za tržište u IG Marketsu.

Međutim, gubici nisu bili toliko veliki kao proteklih dana pa se nešto nade javlja u smirivanje situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:13