GORUĆA TEMA

Američki žalbeni sud zadržao pristup piluli za pobačaj, ali uz značajne restrikcije

Odlučeno je kako će liječnik pacijentima moći pripisivati mifepriston samo nakon njihovog osobnog posjeta

Pro choice prosvjed u New Yorku

 Michael Nigro/pacific Pre/Sipa Press/Profimedia/Michael Nigro/pacific Pre/sipa Press/profimedia

Pilula za pobačaj mifepriston ostat će dostupna u Sjedinjenim Državama, no uz značajne restrikcije poput one da će ju liječnik moći pripisivati pacijentima samo nakon njihovog osobnog posjeta, odlučio je kasno u srijedu federalni žalbeni sud nakon što su skupine protiv abortusa pravno zatražile zabranu.

Žalbeni sud sa sjedištem u New Orleansu stavio je na čekanje odluku suda u Teksasu od prošlog petka kojom je suspendirano odobrenje koje je za mifepriston dala Američka agencija za hranu i lijekove (FDA).

No žalbeni sud je odbio blokirati dijelove odluke suca iz Teksasa, što u praksi znači povratak restrikcija na mifepriston koje su ukinute 2016. godine.

Odluka od prošlog petka navodno je u sukobu s odlukom drugog federalnog suca, donesenom isti dan, kojom se FDA-u naredilo da zadrži pristup mifepristonu bez restrikcija u najmanje 17 saveznih država i američkoj prijestolnici. Vlada američkog predsjednika Joea Bidena zatražila je od tog suca da pojasni svoju odluku u odnosu na onu u Teksasu.

Skupine protiv pobačaja su protiv FDA-a u studenome podignule četiri tužbe. One smatraju da je ta agencija 2000. godine nepropisno dopustila upotrebu mifepristona i da nije dovoljno istražila sigurnost tog tretmana kod djevojaka mlađih od 18 godina.

Više od 300 biotehnoloških i farmaceutskih tvrtki u ponedjeljak je potpisalo otvoreno pismo kojim su pozvale na ukidanje odluke u Teksasu.

Autori otvorenog pisma, čelnici farmaceutskih tvrtki, pisali su kako je prošlotjedna odluka potkopala autoritet FDA-a i ignorirala desetljeća znanstvenih dokaza.

U pismu stoji kako odluka suca dovodi cijelu industriju u opasnost i postavlja presedan za buduće potkopavanje odluka agencije u odobravanju lijekova, što će i destimulirati ulaganja u istraživanje novih tretmana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:42