REALNA PRIJETNJA

Američki zastupnik otvorio pitanje o Ukrajini koje bi se moglo proširiti političkim svemirom: ‘Rusi ih melju‘

Sve se češće postavlja pitanje odgovara li izlaganje ratu interesima SAD-a i hoće li angažman dovesti do bilo kakve vrste pobjede

Ukrajinski vojnik na barikadi u Kijevu

 Miguel Medina/Afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je, obraćajući se čelnicima skupine najrazvijenijih zemalja G7, tražio da učine sve u svojoj moći kako bi pomogli da ruska invazija završi do kraja godine. Izjava je razumljiva jer je ukrajinski predsjednik svjestan da bi zima, ako dođe do smanjenja isporuke energenata Europi, mogla potaknuti vlade da smanje pomoć Kijevu. Recesija, koju većina očekuje krajem godine, imala bi istovjetan učinak.

Nevolje se pomaljaju i u Washingtonu. Približavaju se izbori, studeni je blizu. Demokratski zastupnik Seth Moulton, bivši marinac, hvali za Washington Post vladu koja je sve podatke o ratu objavila i upozorava da bi pretjerano hvastanje uspjehom protiv Rusije moglo potkopati buduću potporu Kongresa.

Republikanac Peter Meijer ide u drugom smjeru tumačeći kako je definirana linija sukoba, a kontrola nad teritorijem polagano prelazi na drugu stranu, zbog čega je teško razumjeti što slijedi. Za njega je temeljna nedaća što ne znaju dovoljno, ali mu se čini da će rat potrajati. I dovodi u pitanje obavještajne podatke budući da su agencije tvrdile kako će Rusija pregaziti Kijev. Povlači paralelu s povlačenjem iz Afganistana gdje su također obavještajni podaci bili pogrešni.

Avril Haines, direktorica svih američkih tajnih službi, bila je izvijestila da se istražuje kako je došlo do pogrešnih podataka u oba slučaja.

Republikanac Michael Waltz upozorava da se u općem pogledu na situaciju u Ukrajini "gubi iz vida činjenica da Rusija polako melje ukrajinsku vojsku". Snage Kijeva pretrpjele su velike gubitke u bitkama na istoku. Waltz zatim otvara pitanje koje bi se moglo proširiti političkim svemirom: "Ministarstvo obrane opisuje svoj uspjeh i vrlo uzak skup misija, ali ne objašnjava zadovoljava li taj skup misija američke interese?"

Riječ je o jednom od prvih signala moguće promjene u razmišljanju republikanaca, ali američki predsjednik Joe Biden je pod još jednim pritiskom, a to je s lijeve, progresivne strane Demokratske stranke, koja traži izlaznu strategiju iz Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:28