PAMETNO ULAGALI

Američko sveučilište Harvard ulaganjima povećalo svoje bogatstvo na 53,2 milijarde dolara

Sveučilište je povećanje dobiti, koje su njegovi dužnosnici nazvali ‘izvanrednim‘, ostvarilo ulaganjima u privatni i javni sektor
Sveučilište Harvard
 Fraser Hall/Robertharding/Profimedia

Harvardsko sveučilište, već najbogatije na svijetu, priopćilo je u četvrtak da je u fiskalnoj godini koja je završila u lipnju ostvarilo dobit od 34 posto i povećalo svoje bogatstvo na 53,2 milijarde dolara.

Sveučilište je povećanje dobiti, koje su njegovi dužnosnici nazvali “izvanrednim”, ostvarilo ulaganjima u privatni i javni sektor.

Tijekom prethodne fiskalne godine, koja je završila u lipnju 2020. i svega nekoliko mjeseci nakon pandemijske krize, sveučilište je priopćilo da je ostvarilo dobit od 7,3 posto.

Glavni menadžer za investicije i izvršni direktor tvrtke Harvard Management Company (HMC), N. P. Narvekar rekao je da bi ovogodišnja dobit bila dosta veća da je sveučilište investiralo u rizičnije poslove. No, napomenuo je da takav rezultat nije moguće ostvarivati svake godine.

Narvekar je u godišnjem financijskom izvješću sveučilišta naveo da je Harvard posljednjih godina riskirao puno manje od drugih sveučilišta. “Drugim riječima, s obzirom na kretanja na tržištu u prošloj godini, značajno veća razina rizika dramatično bi povećala zaradu HMC-a”, rekao je Narvekar.

Tako je primjerice MIT (The Massachusetts Institute of Technology) u ovoj fiskalnoj godini ostvario dobit od 56 posto, povećavši svoje bogatstvo na 27,4 milijarde dolara, a Brown University s 52 posto dobiti na 6,9 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 23:11