POVRATAK U DOMOVINU

AMERIKA DEPORTIRALA DVA ALŽIRCA IZ GUANTANAMA Zatvorenici se usprotivili zbog straha od novog progona

(FILES) This file photo dated March 30, 2010, reviewed by US military officials, shows a US military member manning a watch tower at Camp Delta at the US detention center in Guantanamo Bay. US President Barack Obama said on March 7, 2011 that he would lift the two-year freeze on new military trials for Guantanamo Bay terror suspects and issued new guidelines on the treatment of those held indefinitely. Obama, who has been thwarted in his desire to close the camp in Cuba which he calls a recruiting tool for Al-Qaeda, issued the long-awaited decision after a sweeping review of administration policy. AFP PHOTO/FILES/Paul J. Richards
 AFP

Amerika je deportirala dvojicu alžirskih zatvorenika iz kubanskog Guantanama u Alžir, iako su se deportirani toj odluci usprotivili, tvrdeći da bi u Alžiru mogli biti izloženi novom progonu, javlja al Jazeera.

Jedan od njih, Belkacem Bensayah, nekadašnji je član tzv. Alžirske grupe, 2001. deportiran iz Bosne i Hercegovine, a njegova supruga i dvoje djece i danas žive u Sarajevu. Bensayah u Alžiru, tvrdi njegov odvjetnik, više nema rodbine i tamo ne odlazi već 20 godina.

Bensayahov odvjetnik poslao je pismo američkom State Departmentu u kojem navodi da se njegov branjenik boji za svoju sigurnost u Alžiru. "Bensayah drži da će ekstremisti, zbog činjenice da je bio zatočen u Guantanamu, očekivati od njega da im se pridruži. Kad vide da ih ne podržava, mogli bi ga ubiti.“, upozorava.

Nađa Dizdarević, bivša supruga Al-Hadja Boudellea, jednog od pripadnika tzv. Alžirske skupine te aktivistica Amnesty Internationala, izjavila je za agenciju Anadolija kako joj je drago da je Bensayah pušten iz Guantanama, ali da je zabrinuta za njegovu sudbinu po povratku u Alžir.

"Nisam ni sumnjala da će doći taj dan da svi Alžirci budu na slobodi. Nije pronađen nijedan dokaz protiv njih. Nevini su proveli vrijeme u strašnom zatvoru", rekla je te upozorila da se deportacijom u Alžir Bensayahu pravi nova nepravda. Drži da bi se Bosna i Hercegovina, gdje živi njegova obitelj, trebala založiti da bude vraćen u BiHu.

Članovi tzv. Alžirske skupine (Bensajah Belkasem - Abu Majd, Saber Lahmar - Saber Labar, Boudela Al Hadž - Abu Omar, Mustafa Ait Idr, Lakhdar Boumediene - Al Muntaser i Mohamed Nechele – Sharfuldin) uhićeni su u B iH 2001. godine, mjesec dana poslije terorističkog napada na New York i Washington pod sumnjom da su uključeni u međunarodnu terorističku mrežu. U studenom 2001. BiH ih je lišila svojeg državljanstva, od siječnja 2002. stavljeni su pod nadzor američkih vlasti.

Američki federalni sudac Richard Leon 2008. je zatražio da petoricu Alžiraca, članove tzv. Alžirske skupine, puste iz Guantanama na slobodu, jer nakon više od šest godina provedenih u ozloglašenom zatvoru na Kubi američke vlasti nisu uspjele dokazati navode da su ta petorica planirala odlazak u Afganistan kako bi se priključili teroristima. No, Belkacem Bensayah je ostao u zatvoru jer je sudac Leon tada držao da imaju dovoljno dokaza protiv njega.

U Guantanamu se još nalazi 162 zatvorenika, koje američke vlasti sumnjiče da umiješanost u terorističke aktivnosti. Lani je iz Guantanama u Alžir prebačeno 12 alžirskih državljana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 04:43