UPUTE SU JASNE

Amerika i Ukrajina počeli graditi novu strategiju za slom Rusije, procurili prvi detalji plana

Američki i ukrajinski časnici kažu kako se nadaju da će razraditi detalje nove strategije idućeg mjeseca

Ukrajinska vojska

 Sergey Bobok/Afp

Američki i ukrajinski vojni čelnici traže novu strategiju koju bi mogli početi provoditi početkom iduće godine kako bi preokrenuli sreću Kijeva i oslabjelu potporu borbi protiv Rusije.

Ovaj poticaj za svježim pristupom dolazi nakon što ukrajinska višemjesečna protuofenziva nije uspjela ostvariti cilj ponovnog preuzimanja teritorija izgubljenog od okupacijske ruske vojske i nakon više tjedana često napetih susreta između najviših američkih dužnosnika i njihovih ukrajinskih kolega.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u međuvremenu je u ponedjeljak stigao u Washington na žurno dogovorene sastanke s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i dužnosnicima Kongresa kako bi razgovarali o daljnjem smjeru djelovanja. Dvojica predsjednika pokušali su pokazati solidarnost i ojačati podršku Ukrajini u kritičnom trenutku, kako na bojnom polju tako i na Capitol Hillu.

Neuspjesi Ukrajine dolaze u trenucima kad je potpora republikanaca za nastavak američke financijske pomoći Kijevu oslabila. Čak i neki viši američki dužnosnici su izrazili zabrinutost da će, ako rat iduće godine zapadne u dugoročnu pat poziciju, ruski predsjednik Vladimir Putin imati prednost.

"Ne možemo dopustiti Putinu da pobijedi", rekao je Biden prošli tjedan, izvršavajući pritisak na Kongres da odobri novu rundu pomoći Ukrajini. “To je u našem velikom nacionalnom interesu i međunarodnom interesu svih naših prijatelja. Svaki poremećaj u našoj sposobnosti opskrbe Ukrajine jasno jača Putinov položaj", naglasio je.

Ruska vojska, nakon neuspjelog napada na Kijev prošle godine, napravila je zaokret i ponovno gradi svoju moć. Moskva sada ima više vojnika, streljiva i projektila, a povećala je i svoju prednost u vatrenoj moći s flotom borbenih bespilotnih letjelica, od kojih je mnoge isporučio Iran.

Sjedinjene Države intenziviraju vojne savjete razgovorima oči u oči - poslali su visokog generala u Kijev kako bi proveo više vremena na terenu. Američki i ukrajinski vojni časnici kažu kako se nadaju da će razraditi detalje nove strategije idućeg mjeseca u nizu ratnih simulacija koje će biti provedene u njemačkom gradu Wiesbadenu, kako piše The New York Times.

Američka konzervativna strategija

Amerikanci se zalažu za konzervativnu strategiju koja bi se fokusirala na očuvanje teritorija koje Ukrajina ima u svojim rukama, ukopavanje te punjenje zaliha i povećanje snaga tijekom godine. Ukrajinci, pak, žele krenuti u napad, bilo kopnenim putem ili dalekometnim udarima, i u nadi da će dobiti pozornost svijeta.

Pritom su ulozi golemi. Bez nove strategije i dodatnog financiranja, američki dužnosnici navode da bi Ukrajina mogla izgubiti rat. Službenici administracije tvrde da se Putin kladi na smanjenje američke potpore, ukazujući na svoje nedavne izjave da će Rusija, ako Ukrajina ostane bez streljiva koje osigurava NATO, prevladati u nekoliko dana.

Sjedinjene Države pružile su golemu vojnu i gospodarsku potporu Ukrajini, izdvojivši više od 111 milijardi dolara u posljednje dvije godine. No, značajan broj republikanaca sada se protivi daljnjoj potrošnji na Ukrajinu, a drugi zahtijevaju da vide novu strategiju prije nego što glasaju za bilo kakva dodatna sredstva.

Mnogi ukrajinski čelnici ne shvaćaju koliko je neizvjestan nastavak financiranja borbe od SAD-a, navode američki dužnosnici. Ti ukrajinski generali i visoki civilni dužnosnici, kako navode, imaju nerealna očekivanja o tome što će Sjedinjene Države isporučiti. Oni, primjerice, traže milijune topničkih projektila iz zapadnih zaliha koji ne postoje.

Američki dužnosnici kažu da će se Ukrajina morati boriti uz smanjena sredstva. Neki u američkoj vojsci žele da Ukrajina slijedi strategiju ‘drži i gradi‘, odnosno da se usredotoči na držanje teritorija koje ima i izgradnju vlastitih sposobnosti za proizvodnju oružja tijekom 2024. godine. Sjedinjene Države vjeruju da će takva strategija pojačati samodostatnost Ukrajine i osigurati da Kijev bude u poziciji odbiti svaki novi ruski zamah. Cilj bi bio stvoriti dovoljno vjerodostojne prijetnje kako bi Rusija prionula na razmatranje pregovora krajem iduće ili 2025. godine.

Istovremeno, ukrajinski dužnosnici ispituju strategije koje se oslanjaju na njihove uspješne duboke udare na Krim prošle jeseni. Traže kreativne načine da Rusiju zadrže izvan ravnoteže napadima na tvornice oružja, skladišta oružja i željezničke linije za prijevoz streljiva te da postižu simbolične pobjede. Jedan ukrajinski bivši visoki vojni dužnosnik odbio je razgovarati o prijedlozima, ali je rekao da se novi plan dorađuje i da je "vrlo odvažan".

Američki dužnosnici kažu da bi bez promjene strategije 2024. mogla biti slična 1916., najsmrtonosnijoj godini Prvog svjetskog rata, kada su tisuće mladih ljudi izgubili živote, a borbene linije su se vrlo malo pomaknule. Ovogodišnja protuofenziva građena je oko preoblikovanja ukrajinske vojske po uzoru na Ameriku. Bio je to, rekli su kritičari, pristup koji su Sjedinjene Države pokušale u Vijetnamu, Iraku i Afganistanu, uglavnom neuspješno.

Ipak, ima nekih znakova kompromisa - visoki američki dužnosnici rekli su da su otvoreni za neke nove ideje Kijeva. Američki dužnosnici kažu da su se duboki ukrajinski udari na Krim ove jeseni pokazali smrtonosnima za Rusiju i da su bili svijetla točka u inače razočaravajućoj protuofenzivi. Američki stratezi vjeruju da Ukrajinci mogu graditi daljnje akcije na tom uspjehu iduće godine, čak i ako velik dio energije potroše na obnovu svojih snaga.

Neslaganja s američkim generalima

Također, general Christopher G. Cavoli, vrhovni američki zapovjednik u Europi, preuzima veću ulogu u koordinaciji s ukrajinskim dužnosnicima. Pentagon je odlučio poslati i generala Antonia A. Aguta Juniora, koji zapovijeda potporom Ukrajini iz baze u Njemačkoj, da provede duže vrijeme u Kijevu. General Aguto će izravnije surađivati ​​s vojnim vodstvom zemlje kako bi pojačao američko savjetovanje, rekli su američki dužnosnici. Iako je Bijela kuća odlučila da neće imati vojne savjetnike u Ukrajini za stalno, česte rotacije generala Aguta u Kijevu i iz njega značile bi određenu promjenu po tom pitanju.

Ruska obrana u Ukrajini, što pokazuje primjer Robotina, pokazala se daleko jačom nego što su Sjedinjene Države procijenile. Umjesto pobjede, Robotine su postale krvavi sukob. SAD i saveznici potrošili su također milijune i milijune dolara na slanje tenkova i drugih oklopnih vozila te za obuku novoformiranih jedinica o naprednoj vojnoj taktici. No, unatoč ukrajinskim nastojanjima kroz ljeto i jesen, ruske snage su uglavnom i dalje držale gotovo 20 posto ukrajinskih teritorija.

Tri su mjeseca američki i saveznički vojni timovi obučavali devet brigada - 36.000 ukrajinskih vojnika - osnovama manevarskog ratovanja. Teorija, koju su iznijeli američki stratezi, bila je da samo teška sila može probiti čvrste ruske linije i ponovno zauzeti jugoistočnu obalu Ukrajine.

No, dok su Sjedinjene Države poučavale Ukrajinu kako koristiti oružje, Rusi su se ukopali i pripremili za nadolazeću borbu. Američki i ukrajinski stratezi u početku nisu shvaćali u kojoj mjeri Rusi jačaju svoju obranu. Ukrajinske snage koje su se obučavale u Njemačkoj vježbale su probijanje obrane daleko slabije od one s kojom će se na kraju suočiti.

Duboka ruska obrana uključivala je zastrašujuća minska polja, neviđena od Korejskog rata, te staru tehnologiju koja je usporila, a zatim zaustavila napredovanje ukrajinske vojske. Također, rusko korištenje bespilotnih letjelica, uključujući komercijalne bespilotne letjelice kineske proizvodnje, iz temelja je promijenilo prirodu mehaniziranog manevarskog ratovanja.

Ranije su se proboji duž crte bojišnice mogli iskoristiti da se stekne prednost prije nego što neprijatelj odgovori. Sada, s bojnim poljem pod gotovo stalnim nadzorom, teško je bilo kojoj strani iskoristiti prednost bez da bude otkrivena i zaustavljena bilo topništvom ili protunapadom. Ruske bespilotne letjelice uspjele su prekinuti komunikaciju između snaga na prvoj liniji i ukrajinskih zapovjednih mjesta. Drugi dronovi korišteni su za uočavanje ukrajinskih timova za razminiravanje, što je Rusiji omogućilo da pošalje jurišne helikoptere da ih napadnu.

Probleme Ukrajine dodatno su pogoršala oštra neslaganja s američkim generalima o tome kako i gdje angažirati nove mehanizirane snage. Ukrajinski dužnosnici zaključili su da je istočni dio zemlje najvažnije područje jer su ruske snage tamo usredotočile svoje napore. Washington je, pak, istok Ukrajine, uključujući regiju Donbas, vidio kao strateški manje važnim od okupirane južne obale.

‘Ukrajina može ponovno do prednosti‘

Amerikanci su željeli da se Ukrajinci usredotoče na jug, da slome ili ugroze snage Moskve nad dijelom ukrajinske zemlje između Krima i ruske granice. Ukrajinsko zapovjedništvo vjerovalo je da je ta obrana jednostavno previše čvrsta da bi se probila te da bi probijanje tamošnjih mina dovelo do golemih žrtava. Kao rezultat toga, Ukrajina je držala svoje snage podijeljene između istoka i juga, odbijajući se posvetiti jednom glavnom pravcu napada. I umjesto odlučnog iskoraka, došlo je do teškog zastoja. Ukrajinski vojni čelnici rekli su kako vjeruju da su američka očekivanja bila nerealna, posebice s obzirom na činjenicu da nisu imali zračne snage kojima bi zaštitili svoje kopnene jedinice.

"Mnogo je razloga zašto je protuofenziva propala, ali u ukrajinskim primjedbama ima nešto istine", kaže Eric Ciaramella, znanstvenik iz Zaklade Carnegie za međunarodni mir. "Postojala je neka vrsta kolektivne inflacije očekivanja."

Ipak, ukrajinska vojna kampanja nije bila potpuni neuspjeh. Američki dužnosnici ukazuju na uspješne i štetne ukrajinske napade na rusku crnomorsku flotu i vojna zapovjedna mjesta na Krimu. Bila je to, rekli su neki dužnosnici, velika pomorska pobjeda za zemlju bez mornarice, a britanske rakete Storm Shadow znatno su oštetile ciljeve na Krimu.

U američkom europskom stožeru u Wiesbadenu viši američki vojni čelnici, uključujući generale Cavolija i Aguta, sastali su se prošlog tjedna s dvojicom najviših ukrajinskih dužnosnika kako bi razgovarali o ekstenzivnim strateškim potezima tijekom iduće godine. Niti SAD ni ukrajinski dužnosnici nisu htjeli otkriti detalje razgovora ili novog plana. No, bez obzira na konačni dogovor, promjena dinamike je ključna. Što se dulje rat bude doživljavao kao zastoj, to će biti teže osigurati dodatna američka sredstva, kažu analitičari.

Ukrajina ne mora vratiti svih gotovo 20 posto zemlje koju je izgubila da bi dobila rat, ističu američki dužnosnici. Ostvarivanje nekih strateških i simboličnih pobjeda, uz jačanje njihove obrane i izgradnju vlastitih sposobnosti za proizvodnju više oružja, moglo bi biti dovoljno da ojača Ukrajinu kada pozivi na mirovne pregovore o okončanju rata neizbježno ponovno počnu pristizati.

U međuvremenu, američki dužnosnici pokušavaju pripremiti Ukrajince za iduću godinu, dajući im do znanja da kakvu god pomoć odobri Kongres, to vjerojatno neće biti ni blizu financiranju kakvo je Washington osigurao u prve dvije godine rata.

"Moraju se boriti pametno i učinkovito", kaže Michael Kofman, viši suradnik programa za Rusiju i Euroaziju u Zakladi Carnegie za međunarodni mir, koji je nedavno posjetio Ukrajinu. "Ukoliko Ukrajina i Zapad odrade pravi posao u potrazi za dugoročnom strategijom, Ukrajina bi mogla ponovno preuzeti prednost", zaključuje on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:29