KORONAVIRUS

AMERIKA IZ DANA U DAN BILJEŽI CRNE REKORDE PO BROJU UMRLIH, ALI TRUMP TVRDI 'Prošli smo vrh u broju novozaraženih, pripremam otvaranje ekonomije'

 
 AFP

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da su Sjedinjene Države najvjerojatnije "prošle vrh" u broju novozaraženih i da će u četvrtak iznijeti smjernice za pokretanje gospodarstva.

"Bitka se nastavlja ali podaci govore da smo u cijeloj zemlji prošli vrh u broju novozaraženih", rekao je američki predsjednik na dnevnoj tiskovnoj konferenciji.

Rekao je da mu "pomaci koji ulijevaju nadu" omogućuju da u četvrtak iznese smjernice za ponovno pokretanje gospodarstva.

SAD je u srijedu zabilježio još jedan crni rekord s novih gotovo 2.600 umrlih od novog koronavirusa u 24 sata, što je najveći broj umrlih u jednom danu u nekoj zemlji svijeta, pokazuje izračun sveučilišta Johnsa Hopkinsa.

SAD oplakuje 2.569 umrlih od utorka u 20.30 sati po mjesnom vremenu do srijede u isto vrijeme, pokazuju brojevi sveučilišta koji se neprestano osvježavaju. Time se broj umrlih u SAD-u popeo na 28.326.

SAD je zemlja svijeta koja je najgore stradala u pandemiji.

Ta je zemlja od kraja ožujka zabilježila najveći broj službeno potvrđenih slučajeva zaraze, s više od 637.000 dijagnosticiranih slučajeva.

U državi New York, žarištu epidemije, zabilježena su pak 752 nova smrtna slučaja u 24 sata, a tamošnji guverner Andrew Cuomo kaže da broj novozaraženih pada i da se zdravstveni sustav stabilizirao.

Donald Trump je najavio da će u četvrtak obznaniti smjernice za postupno pokretanje američkog gospodarstva koje je koronavirus poharao i rekao da se u SAD-u vide opipljivi znaci usporavanja epidemije.

"Sutra je velik dan", rekao je u vrtu Bijele kuće, najavivši da će u četvrtak iznijeti pojedinosti o "ponovnom pokretanju gospodarstva".

"Ponovo ćemo otvoriti države, neke puno ranije od ostalih. Neke države će se zapravo moći otvoriti i prije 1. svibnja", rekao je.

U SAD-u je u zadnja tri tjedna još gotovo 17 milijuna ljudi ostalo bez posla a velik broj poduzeća je pred zatvaranjem.

"Očito je da naša agresivna strategija funkcionira", dodao je američki predsjednik.

"Vratit ćemo se još jači, svi mi", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 03:43