KORONA KRIZA

AMERIKA JE POSTALA ZEMLJA S NAJVIŠE SLUČAJEVA KORONAVIRUSA U SVIJETU Trump potpisao povijesni paket gospodarskih mjera

 
 AFP

U Americi je prema najnovijim informacijama zabilježeno 100.013 slučajeva zaraze koronavirusom, od toga je u New Yorku nešto više od 25 tisuća zaraženih, javlja CNN.

U posljednja 24 sata potvrđena su 14.602 slučaja, a umrlo je 359 osoba, što je najviše umrlih u jednom danu. Ukupno je od koronavirusa u Americi umrlo 1545 osoba. 

Istovremeno, Donald Trump potpisao je paket gospodarske pomoći u borbi protiv koronavirusa i pozvao se zakon o vojnoj proizvodnji iz Korejskog rata kako bi prisilio General Motors na proizvodnju respiratora tijekom pandemije.

Zastupnički dom usvojio je u petak povijesni paket pomoći koji bi trebao omogućiti američkom gospodarstvu da izbjegne trajnu recesiju pod utjecajem pandemije novog koronavirusa.

Američki predsjednik Donald Trump podržava taj paket, najveći ikada usvojen u Sjedinjenim Državama kojim će se mobilizirati dva bilijuna dolara. Nakon Trumpovog potpisa, samo nekoliko sati nakon usvajanja u Kongresu paket pomoći je stupio na snagu.

Osim toga, Trump je izvršio pritisak na General Motors kako bi proizvodio respiratore tijekom pandemije. Pritom se pozvao na zakon o vojnoj proizvodnji još iz Korejskog rata.

"GM gubi vrijeme", napisao je Trump u kratkom priopćenju kojim najavljuje tu izvanrednu mjeru.

"Ta odluka će omogućiti brzu proizvodnju respiratora koji će spasiti američke živote", dodao je.

Zakon Defense Production Act omogućuje da se u izvanrednim okolnostima mobilizira privatni industrijski sektor za potrebe sigurnosti zemlje.

"Danas sam potpisao dekret kojim naređujem ministru zdravstva da se posluži zakonom Defense Production Act i zahtijeva od General Motorsa da pristanu, izvedu i daju prednost saveznim ugovorima za respiratore", napisao je američki predsjednik.

Ranije tijekom dana napisao je na Twitteru da "General Motors MORA odmah otvoriti svoju glupo napuštenu tvornicu u Lordstownu u Ohiu ili neku drugu i POČETI PROIZVODITI RESPIRATORE ODMAH!!!!

Guverner države New York, Andrew Cuomo, nekoliko dana poziva saveznu vladu da mu isporuči respiratore kako bi bili spremni za vrhunac epidemije koji predviđa za tri tjedna.

Nestrpljivi tweet Donalda Trumpa nije u skladu s njegovim izjavama u četvrtak navečer na Fox Newsu gdje je minimalizirao potrebu za respiratorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. listopad 2020 16:44