PROSVJEDI NE JENJAVAJU

AMERIKA JE U PLAMENU, A KAKVA JE SITUACIJA U EUROPI? Na prvi pogled čini se da Stari kontinent nema problema s rasizmom, ali to je daleko od istine

 
 AFP

Smrt Georgea Floyda vjerojatno je bila prvi povod za to da mi je više prijatelja i poznanika pisalo zbog rasistički motiviranog nasilja. Neki su mi pisali kako su se osjećali, drugi su pisali da su uz mene. Jedna poruka posebno se istakla: "Jesi li sretan što trenutačno ne živiš u SAD-u?" - pitao me jedan njemački prijatelj preko WhatsApp-a. "Posljednji događaji su, nažalost, vrlo tužni”, napisao je također.

Trebao mi je skoro cijeli dan prije nego što sam mogao odgovoriti. Za mene nije olakšanje živjeti u Njemačkoj, napisao sam. Potresen sam i frustriran. Godinama su muškarci i žene crne boje kože ubijani, čak i od policajaca, samo zato što su crni. Slučaj Georgea Floyda nas podsjeća na to da je rasistički motivirano nasilje ponekad smrtonosno.

Nije problem samo u SAD-u

Prosvjedi u američkim gradovima te sad i u nekim europskim metropolama pokazuju razočaranje i očaj koje crnci osjećaju s obzirom na institucionalni i strukturni rasizam. Ne trebamo se zavaravati i misliti da je ovo samo problem SAD-a. Rasizam protiv crnaca je u zapadnom svijetu sveprisutan, piše portal Deutsche Welle.

Youth members of the greek Comunist party protest next to the US embassy in Athens over the police killing of George Floyd in the USA, on June 1, 2020. - The United States has erupted into days and nights of protests, violence, and looting, following the death of George Floyd after he was detained and held down by a knee to his neck, dying shortly after. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)
AFP

U Londonu su bili prosvjedi 2011. godine kad su policajci ustrijelili Marka Duggana, Britanca crne boje kože. U Francuskoj su započeli masovni prosvjedi i neredi nakon što su dvojica tinejdžera poginuli uslijed strujnog udara nakon što su pobjegli od policije u trafostanicu. Treći mladić, Muhittin Altun, preživio je, ali je zadobio teške ozljede. Iste godine Oury Jalloh iz Sierra Leonea izgorio je zavezan za krevet u policijskoj ćeliji u Dessauu, u njemačkoj saveznoj pokrajini Sachsen-Anhalt.

Za neke Europljane je možda jednostavno gledati na ono što se događa u SAD-u i tvrditi da se takvo nešto ovdje ne događa, ali Europljani crne boje kože sebi taj luksuz ne mogu priuštiti. Za njih je rasizam u Europi izrazito živ unatoč činjenici da rasističko policijsko nasilje ovdje ne dolazi u medije tako nesmetano. To je razlog zašto je smrt Georgea Floyda izvan SAD-a pokrenula tako široke prosvjede: tamošnji događaji otvaraju ovdašnje rane.

Ropstvo i kolonijalizam određuju percepciju

U percepciji onoga što znači biti crn zapadna društva se bitno ne razlikuju. Njihove predodžbe najvećim dijelom određuju dva povijesna događaja: robovlasništvo i kolonijalizam.

U knjizi "Afropejski - Putovanje kroz crnu Europu" britanski autor Johny Pitts piše da je transatlantska trgovina robovima igrala ulogu pri tome kako zapad percipira etničke skupine. To, kako on navodi, potiče i podržava - iako često nesvjesno - hijerarhije u zapadnim civilizacijama širom svijeta.

Nažalost, predstave u medijima i školski planovi u školama teško da pomažu u tome da se promijeni pogled na etičku pripadnost.

-->

Poruka mog prijatelja koji pita jesam li sretan što živim u Njemačkoj bila je jasno ignorantska prema svakodnevnom rasizmu u ovoj zemlji. Njemački Nacionalni akcijski plan borbe protiv rasizma je 2017. godine proglasio ljude crne boje kože za jednu od pet skupina koje se suočavaju s velikim rizikom da dožive rasizam. No do toga je došlo tek nakon što je UN-ov Odbor protiv rasističke diskriminacije godinama vršio pritisak jer se Berlin nije dovoljno odlučno borio protiv diskriminacije.

Malo svijesti o rasizmu u Europi

Njemačka nije jedina u Europi. Nedostatak pozornosti i javne svijesti o rasizmu je na cijelom kontinentu frapantan. I teško je dobiti jasnu sliku o tome koliko rasna diskriminacija utječe na ljude crne boje kože jer se podaci o tome - izuzevši Veliku Britaniju - ne prikupljaju.

Demonstrators observe a minute of silence at the end of a protest over the police killing of George Floyd in the USA, on June 1, 2020 in Barcelona. - The United States has erupted into days and nights of protests, violence, and looting, following the death of George Floyd after he was detained and held down by a knee to his neck, dying shortly after. (Photo by Pau Barrena / AFP)
AFP

S obzirom na trenutačne prosvjede u SAD-u nije ni vrijeme ni mjesto za Europljane da tvrde da je situacija ovdje bolja. Mora se samo pogledati Grčku i njezin odnos prema izbjeglicama. People of Color, prije svih crnci, često pate zbog odnosa vlasti i društva u cjelini. Upravo sad je Europska mreža protiv rasizma priopćila da su etničke manjine tijekom pandemije koronavirusom posebno pogođene racial profilingom i policijskim nasiljem.

Smrt Georgea Floyda podsjeća na institucionalni i strukturni rasizam u Europi, napisao je Aminata Toure, zvijezda u usponu afričkog podrijetla na njemačkom političkom nebu, u komentaru za online magazin Bento: Mora se jasno reći koliko je drska izjava 'Budi sretan što si ovdje. U SAD-u ubijaju crne, ovdje ne'.

To da mi ovdje ne čitamo o mrtvima ne znači da rasizam u Europi nije problem. Nema natjecanja prema dolje kad je riječ o oblicima nepravde. Našu solidarnost najbolje možemo pokazati ako spomenemo Georgea Floyda i onda diskutiramo o rasističkim nepravdama i kako one opterećuje život ljudi u našem društvu - tako da ih možemo promijeniti, piše Chiponda Chimbelu, novinar DW-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:46