TVRDI ZNANSTVENICA

Amerika migrante vraća u sigurnu smrt?

 AFP

SAD vraća ilegalne imigrante iz centralne Amerike nazad u njihove države, iako im tamo često prijeti nasilje pa čak i smrt, otkrio je britanski Guardian .

U podužem tekstu ovoga uglednog lista stoji da je studija znanstvenice Elizabeth Kennedy sa sveučilišta San Diego State, bazirana na izvještavanju lokalnih novina, pobrojala 83 osobe koje su od siječnja 2014. godine deportirane iz SAD-a po hitnom postupku u njihove države (Honduras, Gvatemala, El Salvador), da bi neposredno nakon povratka bile ubijene u svojim gradovima.

Guardian je izdvojio tri slučaja iz Hondurasa o muškarcima koji su ondje deportirani iz SAD-a i likvidirani nedugo nakon povratka, jedan u razmaku od samo nekoliko dana nakon što je vraćen u svoju državu. Posebno je bolan primjer 16-godišnjeg Joséa Marvina Martíneza, koji je ubijen 4 mjeseca nakon deportacije. Inače, nekoliko mjeseci prije njegovog bijega u SAD, pripadnici lokalnih bandi ubili su njegovog brata.

Iako je broj ilegalnih migranata koji prelaze granicu Meksika i SAD-a u drastičnom padu u odnosu na prethodne godine, stroža kontrola i nadzor granice prisilio je migrante na sve rizičnije rute prilikom ulaska u SAD, samim time povećavajući broj smrtnih slučajeva među onima koji pokušavaju prijeći granicu. Po izvještajima raznih nevladinih organizacija koji se bave ljudskim pravima, na tom im putu od raznih kriminalaca sve više prijete pljačka, otmica, silovanje i ubojstvo.

Kako navode te iste organizacije, užurbani postupak kojim SAD vraća ilegalne migrante koji nekako i prijeđu u granicu često krši međunarodno pravo, preciznije, načelo non refoulement , odnosno načelo zabrane protjerivanja ili vraćanja. To načelo štiti izbjeglice koje se nađu na području izvan svoje zemlje podrijetla od prisilnog vraćanja na područje gdje postoji vjerojatnost da bi bili proganjani, mučeni ili ubijeni.

Tri spomenute centralnoameričke države su među pet najgorih zemalja na svijetu po stopi ubojstava (Honduras drži prvo mjesto s preko 90 ubijenih osoba na 100.000 stanovnika).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:09