REPORT GOJKA DRLJAČE

Amerika na nogama: ‘Pogledajte što mi je poslao taj poremećeni tip. Čeka me novo uhićenje!‘

Bivši predsjednik primio je tzv. ‘ciljano pismo‘ istražitelja iz kojeg proizlazi da će ga teretiti za prevrat izbora

Jack Smith i Donald Trump

 Ed Jones/Afp

Bivši američki predsjednik Donald Trump sam je najavio da ga vjerojatno čeka novo uhićenje i optužnica kako bi mobilizirao svoju političku sljedbu. Trumpa su njegovi odvjetnici u nedjelju obavijestili da je primio tzv. ‘ciljano pismo‘ specijalnog savjetnika Jacka Smitha o istrazi vezanoj uz pokušaj promjene legitimnih rezultata prošlih predsjedničkih izbora. U američkoj pravosudnoj praksi istražitelji koriste ‘ciljana pisma‘ kako bi potencijalne optuženike informirali da protiv njih imaju dokaze o zločinima te da mogu očekivati optužnicu. Bivši predsjednik nazvao je Jacka Smitha ‘poremećenim‘ te je javno pojasnio kako takva ‘ciljana pisma‘ gotovo uvijek završavaju uhićenjem i optužbom.

Dojam je da se Trump uz novi očekivani sudski proces i dalje oslanja na strategiju radikalizacije široke mase osobnih pobornika te pokušava ići na sve ili ništa, što će vjerojatno povećati ionako žestoku polarizaciju na američkoj političkoj pozornici. Jack Smith isti je tužitelj koji već progoni Trumpa zbog toga što je držao dokumente od strateške važnosti nakon što je prestao biti predsjednik, čime je ugrozio nacionalnu sigurnost, a nije ih vraćao čak niti na zahtjev istražitelja. Osim toga, Trump je već opterećen optužbom da je bivšoj porno zvijezdi platio šutnju prije izbora 2016. godine, kao i istragom istražitelja u Fulton Countyju, koja također propituje pokušaj nezakonitog prevrata izbora 2020. godine.

Iz pisma koje je primio Trump, piše New York Times, može se iščitati potencijalna optužnica za potencijalu urotu i kršenje prava. Navodno su istražitelji prikupili dokaze uz koje Trumpa mogu optužiti za cijeli spektar taktika kojima je osobno ili uz pomoć saveznika pokušavao nezakonito promijeniti ishod izbora. Još nije sigurno da će optužnica protiv Trumpa u ovom zadnjem slučaju biti podignuta, ali je to vrlo izvjesno jer je Jack Smith poznat kao vrlo agresivan igrač, za kojeg Republikanci pretežito tvrde da je ušao u zonu političkog progona.

New York Times o pokušaju Trumpa da prevarantski i nasilno otme izgubljene izbore piše kako su „ti napori uključivali prikupljanje lista takozvanih lažnih birača iz swing država koje je gospodin Trump izgubio; vršenje pritiska na državne dužnosnike da blokiraju ili odgode pobjede Josepha R. Bidena Jr. nastojeći uvjeriti potpredsjednika Mikea Pencea da spriječi kongresnu certifikaciju ishoda Elektorskog kolegija; prikupljanje novca na temelju lažnih tvrdnji o izbornoj prijevari; i okupljene pristaše da dođu u Washington i marširaju na Capitol 6. siječnja 2021. Također ostaje nepoznato hoće li i drugi biti optuženi zajedno s Trumpom. Nekoliko njegovih najbližih saveznika tijekom njegovih nastojanja da ostane na dužnosti, uključujući Rudolpha W. Giulianija, koji je bio njegov osobni odvjetnik, i Johna Eastmana, koji je promicao ideju da g. Pence može spriječiti Kongres da potvrdi pobjedu g. Bidena, rekli su preko svojih odvjetnika da nisu dobili ciljana pisma.“

Medijski izvještaji upozoravaju kako je uhićenje 16 osoba u Michiganu zbog optužbe glavnog državnog tužitelja za pokušaj prevrata rezultata izbora možda povezano s novom optužnicom protiv Trumpa jer su ta uhićenja dogodila samo nekoliko sati nakon Trumpove objave.

Do sada se činilo kako je Trump neupitni favorit u republikanskoj utrci za predsjedničkog kandidata, a on osobno i njegov tim forsiraju retoriku prema kojoj je bivši predsjednik žrtva političkog progona u režiji Demokrata, koji ga očajnički pokušavaju minirati njegovu izbornu pobjedu 2024. godine. Te demagoške i manipulativne poruke Trumpa padaju na plodno tlo. Odmah po objavi informacije o novoj istrazi, uhićenju i potencijalnoj optužnici Trump je uspio prikupiti dodatni novac za kampanju.

Kad su ga na desničarskoj TV Fox News pitali kako to da se čini kao da ga ne smetaju istrage i optužnice, Trump je odgovorio smetaju, optužio je Bidena da ga žele preplašiti te je poručio „Oni nas ne mogu uplašiti“.

Trumpa trenutačno tvrdo brane republikanci koji su ga svojedobno kritizirali (npr. Elise Stefanik), a i njegov glavni protivnik na predizborima Republikanaca, Ron DeSantis, tvrdi kako je Trump žrtva politizacije.

Američki pravni eksperti tvrde da će se novo suđenje Trumpu, ako do njega uopće dođe, održati u Washingtonu, što je bivšem predsjedniku puno lošija varijanta po pitanju izbora porotnika, nego u već aktualnom procesu koji se protiv njega vodi u Floridi, saveznoj državi s jakim republikanskim utjecajem među biračima.

Trumpu su ponuđena četiri dana za svjedočenje prije izlaska na sud, ali je tu opciju on odbio.

Nova optužnica ne očekuje se prije kraja ovoga tjedna.

Pravosudna i politička bitka za izbore 2024. godine u Sjedinjenim Državama brzo se i snažno zaoštrava, a napetost u polariziranom američkom društvu raste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:52