TVRDE IZVORI

Amerika namjerava proglasiti pokret jemenskih Huta terorističkom organizacijom

Proglašenje pokreta Huta terorističkom organizacijom bilo je proteklih tjedana predmet žestoke rasprave u predsjednikovu kabinetu
 Mohammed Huwais/AFP

SAD planira proglasiti pokret jemenskih Huta inozemnom terorističkom organizacijom, izjavila su tri upućena izvora, što bi moglo otežati nastojanja da se ublaži strašna humanitarna kriza, ističu diplomati i humanitarne organizacije.

Proglašenje pokreta Huta terorističkom organizacijom bilo je proteklih tjedana predmet žestoke rasprave u kabinetu predsjednika na odlasku Donalda Trumpa a odluka je odgođena zbog internih nesuglasica oko utvrđivanja iznimki za humanitarnu pomoć, reklo je nekoliko izvora.

Odluka bi mogla biti donesena u ponedjeljak, tvrde dva izvora.

Kabinet je osmislio "dozvole" kako bi se omogućio nastavak isporuke humanitarne pomoći Jemenu, ističe treći izvor, tvrdeći da američke sankcije u većini slučajeva ostavljaju dovoljno prostora za rad humanitarnih organizacija.

Nije želio detaljnije pojasniti o kakvim je dozvolama riječ.

Ministarstvo financija može odrediti iznimke u takvim slučajevima izdanjem posebnih dozvola humanitarnim udrugama za dostavu hrane i lijekova zemljama kojima su uvedene stroge sankcije, objašnjava Reuters.

Dužnosnici međunarodnih humanitarnih organizacija ističu pak da takve dozvole često nisu postizale željeni efekt budući da banke i osiguravateljske tvrtke strahuju od kršenja sankcija, što bi se moglo dogoditi i u slučaju Jemena.

U ministarstvu vanjskih poslova nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju tu informaciju.

Jemenski Huti povezani su s Iranom kojem je Trumpov kabinet proteklih tjedana uveo niz sankcija, što bi novom predsjedniku Joeu Bidenu moglo otežati uspostavu dijaloga s Teheranom i povratak u sporazum o iranskom nuklearnom programu, ističu Bidenovi saveznici i analitičari.

"Takav potez uopće nije u interesu (SAD-a)", ističe pak umirovljeni američki ambasador Ryan Crocker, koji je služio na Bliskom istoku.

"Ima li među Hutima elemenata koji su sudjelovali u terorističkim napadima? Naravno. Isto vrijedi i za druge grupe na Bliskom istoku", dodaje Crocker.

"Huti su sastavni dio jemenskog društva, tako je oduvijek. Takvim ćemo potezom pretvoriti u strateškog neprijatelja lokalne snage koje su generacijama dio Jemena. Oni nisu iranski pijuni", naglašava Crocker.

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenirala je 2015. godine u Jemenu, podupirući vladine snage u borbi protiv Huta. Dužnosnici Ujedinjenih naroda pokušavaju oživjeti pregovore a teško stanje u zemlji otežava i ekonomska kriza i pandemija covida 19.

Ujedinjeni narodi ističu da Jemen trpi najtežu humanitarnu krizu u svijetu i upozoravaju da pomoć treba čak 80 posto ljudi. Vodeći dužnosnici UN-a napominju da milijunima prijeti glad i da je potrebno više novca kako bi se zemlji pomoglo.

Organizacija jemenskih Huta Ansar Allah de facto upravlja sjevernim dijelom Jemena i humanitarne organizacije moraju s njima surađivati kako bi mogle dostavljati pomoć, tumači Reuters. Kontroliraju i zračnu luku u Sanaai i luku Hodeidu kroz koje stiže humanitarna pomoć.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izjavio je u studenome da Jemenu "izravno prijeti strašna glad kakvu svijet nije vidio proteklih nekoliko desetljeća". Kada je SAD zaprijetio uvrštenjem Huta na crnu listu, Guterres je upozorio da ne bi trebalo povlačiti jednostrane poteze.

Guterresov glasnogovornik nije želio u nedjelju komentirati informaciju da bi SAD mogao proglasiti Hute terorističkom organizacijom a iranska misija pri UN-u u New Yorku nije odmah odgovorila na zahtjev Reutersa da je komentira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:38