KAOS

Amerika opet gori, dvije osobe mrtve u sukobu s policijom nakon ranjavanja 29-godišnjeg crnca

U incidentu su sudjelovali prosvjednici protiv policijskog nasilja i naoružani muškarci koji su čuvali benzinsku postaju
Nemiri u Kenoshi nakon ranjavanja Jacoba Blakea
 Brandon Bell

Dvije su osobe ubijene, a jedna je ozlijeđena druge noći nemira u američkom gradu Kenoshi, izazvanih pucanjem policajaca u crnca, prenosi u srijedu BBC.

Jacoba Blakea (29) ustrijelili su u nedjelju policajci u njegovu automobilu u kojem su bila Blakeova djeca.

U incidentu koji se dogodio u utorak navečer sudjelovali su prosvjednici protiv policijskog nasilja i naoružani muškarci koji su čuvali benzinsku postaju. Prosvjedi su bili nasilni i izazvali su materijalnu štetu. Blake je u bolnici i njegova majka kaže da je pri svijesti. Blakeovi odvjetnici kažu da će biti "čudo" ako bude mogao hodati.

Policija u Kenoshi priopćila je da je reagirala na "izvještaje o pucnjavi i više žrtava" u gradu oko pet sati ujutro.

"Posljedice su dvoje mrtvih dok je treća žrtva prebačena u bolnicu s teškim, ali ne po život opasnim ozljedama", stoji u priopćenju.

Otvorena je istraga i identitet žrtava još se utvrđuje, kažu u policiji. Ranjavanje crnca Jakoba Blakea u nedjelju izazvalo je prosvjede u Kenoshi, a guverner Wisconsina objavio je izvanredno stanje, rekavši da će mobilizirati više pripadnika Nacionalne garde.

Blake, kojemu je policija pucala s leđa, paraliziran je i "bori se za život", kazali su u utorak članovi njegove obitelji i odvjetnici. Ranjavanju su svjedočila trojica Blakeovih sinova od tri, pet i osam godina, rekao je odvjetnik Ben Croup.

Pucnjavu je snimio prolaznik, a snimka se ubrzo proširila društvenim mrežama, potaknuvši bijes građana zbog novog u nizu slučajeva u kojem se policiju optužuje za rasistički motivirano nasilje.

Policija nije objasnila zašto je počela pucati na 29-godišnjaka. Ured za pravosuđe savezne države Wisconsin pokrenuo je istragu, ali još nije objavio detalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:14